Шампанското е символ на лукс и наслада. Дефинирането му позволява разграничението на това вино от други подобни.
Какво е шампанско
Шампанското е различен вид пенливо вино, което произхожда изключително от региона Шампан във Франция. Името е защитено от закона и само пенливи вина, произведени в рамките на този географски район, като се използват специфични методи, предписани от защитена от закона процедура, могат законно да се наричат Шампанско. Големите производители в региона работят щателно, за да поддържат качеството и репутацията на своя газиран продукт.
Сладостта на шампанското се определя от неговата дозировка, количеството захар, добавена след втората ферментация. Дозировката пряко влияе върху категорията, в която попада определено шампанско.
Видове шампанско
Не само че има различни видове шампанско, но тази чудесна напитка с мехурчета също се предлага в различни стилове.
Всеки вид шампанско е категоризиран по ниво на сладост, ниво на отлежаване и реколта и регионална класификация.
Трудно е да се определят най-популярните видове от тази световно известна напитка, но все пак ориентирането в широкия свят на шампанското е възможен.
Шампанско Блан де Ноир
Блан де Ноир е вид шампанско, което се прави изключително от черно грозде, обикновено пино ноар или пино мюние. Гроздето се пресова и ферментира, а полученото вино след това се смесва с резервни вина. След това се бутилира с малко количество захар и мая, за да премине втора ферментация в бутилката.
Този процес създава мехурчетата и ефервесценцията, с които шампанското е най-известно. Това шампанско обикновено се характеризира с пълно тяло и богат, сложен вкусов профил, с нотки на червени плодове, като ягоди и малини. Съчетава се фантастично с червени меса, силни сирена и черен шоколад.
Шампанско Розе
Шампанското Розе се произвежда основно чрез смесване на червено и бяло вино. Червеното вино се прави от грозде пино ноар или пино мюние, което се смачква и оставя в контакт с люспите си за кратко време, за да придаде розовия цвят на виното. Бялото вино е от грозде шардоне.
След това двете вина се смесват и бутилират с малко количество захар и мая, за да преминат през втора ферментация за създаване на мехурчета. Розе шампанското обикновено се характеризира с деликатен розов цвят, свежа киселинност и профил на плодов вкус, с нотки на червени плодове като ягоди, малини и череши. Съчетава се добре с морски дарове, птиче месо и плодови десерти.
Органично шампанско
Органичното шампанско е вид, който се произвежда от грозде, отгледано без синтетични пестициди и торове по традиционния метод на втора ферментация в бутилката. Обикновено се характеризира с ярка киселинност, плодов аромат и деликатен вкус. Вкусът и ароматът могат да варират в зависимост от използваните сортове грозде, но обикновено са по-свежи, по-жизнени и по-малко интензивни от конвенционалното шампанско. Съчетава се добре както с морски дарове, така и с птиче месо и зеленчуци.
Веганско шампанско
Веганското шампанско се приготвя без продукти от животински произход, като игла - вид рибен желатин и казеин -протеин, намиращ се в млякото, обикновено използвани като избистрящи агенти за избистряне на виното.
Процесът на производство на веганско шампанско е подобен на този на традиционния му аналог, който включва вторична ферментация в бутилката. Веганското шампанско има вкус на традиционно шампанско, с нотки на цитрусови плодове, ябълка, хляб и мехурчета. Съчетава се добре с различни храни, включително морски дарове, зеленчуци и птици, както и вегански ястия.
Вижте също как се поднася шампанско, няколко оригинални идеи за коктейли с шампанско и защо е полезно шампанското.
Коментари