Дом Периньон

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Дом Периньон

Дом Периньон /Dom Pérignon/ представлява елитна марка шампанско, дело на престижната френска изба Moët & Chandon. Без съмнение Дом периньон е не само едно от най-популярните имена в света на пенливите вина, но едно и от най-скъпите питиета. Едва ли има ценител на алкохолните напитки, който да не се подаде на неговото очарование и класа.

Производство на Дом Периньон

Дом Периньон се прави от шардоне и пино ноар, като се избира грозде, произведено само в една година. Имайте предвид, че не всяка реколта се предлага на пазара. Причината е, че производителите наистина държат на качеството и ако реколтата не отговаря на изискванията, е възможно тя изобщо да не бъде декларирана.

Интересно е също така, че купажирането с други вина освен с шардоне и пино ноар не се позволява. Това, от своя страна, става причина Дом Периньон да се произвежда веднъж на няколко години. Случвало се е дори цели пет години технолозите да не декларират получена реколта, смятайки, че тя не отговаря на търсеното от производителя качество.

История на Дом Периньон

наздравица с шампанско

Това главозамайващо питие носи името на знаменития бенедиктски монах Пиер Периньон, получил титлата дом. Според легендата именно той се явява създател на шампанското, като това се е случило около седемнадесети век. Преданието гласи, че Дом Периньон съвсем случайно стигнал до етапа на втора ферментация.

Когато за първи път отпил от невероятното си творение, той възкликнал, че е вкусил звездите. Явно неговото откритие наистина е запомнящо се, щом и днес личността на монаха оживява чрез една от най-скъпите пенливи вина.

Самото шампанско Дом Периньон става популярно в световен мащаб през 1936 година, като реколтата, която прави силно впечатление по това време е от 1921 година. Според истинските ценители на напитката най-знаменитата реколта досега е от 1961 година.

Тя става още по-известна, след като бива избрана за сватбения тост на принца на Уелс- Чарлз и лейди Даяна. Реколтата от 61-ва година е предпочетена, тъй като това е рождената дата на принцесата на Уелс.

Характеристика на Дом Периньон

Домш периньон в чаши

Цветът на напитката е златист. Дом Периньон се отличава със сила и изявен характер, като всяка реколта може да ви плени със свое собствено очарование. Уханието на луксозното шампанско впечатлява с аромати на ананас, свежа ангелика, канела, кокос. В същото време се долавят и нотки на сухи цветя, тютюн и какао.

При отпиване небцето се наслаждава на усещане за изобилие. Налице са землисти, топли и пиперливи отенъци, напомнящи за присъствие на подправки. Междувременно се долавя плодова екзотичност, зрялост и нежно докосване на анасон. Не е изключено обаче едва доловимо в реколтата да присъства и йоден аромат. Тази марка шампанско понася добре отлежаването и профилът му се затвърждава много приятно с течение на времето.

Поднасяне на Дом Периньон

Присъствието на Дом Периньон на трапезата само по себе си е цяло събитие. Преди да се поднесе, това вино трябва да се охлади до 10-12 градуса. Разбира се, охлаждането зависи от възрастта на питието, така че за всеки случай трябва да се обърне внимание какво е посочено на етикета на конкретното шампанско. Добре е бутилката да се отвори точно преди поднасяне.

Дом Периньон се сервира в класическата чаша за шампанско. Формата на този съд е такава, че той да разкрие максимално свежестта и уханието на пенливите гроздови напитки. Тя е с право и стройно столче и е сравнително по-издължена и тясна от универсалната чаша за бяло вино например. Това обаче позволява на консуматора да се наслади изцяло на малките балончета.

Дом Периньон може да се консумира в самостоятелен вид, но може и да се съчетая с различни видове храна. Изборът на добавка към това луксозно вино зависи най-вече от предпочитанията на консуматорите.

Безспорен факт е обаче, че то много приятно се съчева с различни плодове, най-вече ягоди. Може да се спрете още на малини, грозде, ананас, пъпеш. Подходящи са всякакви плодови салати, независимо дали към тях е добавена сметана или не.

Дом Периньон може да се комбинира още и с ядки, като вкусът му може отлично да се хармонизира при съчетание с бадеми, лешници, кашу и шамфъстък и др. Подходящи са и всякакви десерти, включително чийзкейкове, кексове, торти, мусове, рула, бисквити, бонбони.

Шоколадовите сладкарски изделия също биха свършили чудесна работа в този случай. Опитайте да комбинирате Дом Периньон с бисквитен сладкиш, торта Микадо, шоколадени резени или студена торта.

Ако не сте сред почитателите на сладките изкушения, но все пак държите да комбинирате шампанското с някаква храна, можете да се спрете и на някое гъбено произведение. Със сигурност ще останете очаровани, ако заедно с виното поднесете гъбено суфле, гъби с подправки или макарони с гъби.

Сред вкусотиите, които бихте могли да съчетаете с Дом Периньон, са ястията от пилешко месо, както и специалитети от риба и морски дарове като омари, скариди, миди, калмари и др.

Ако сте сред любителите на млечните продукти, също ще има с какво да хармонизирате вкуса на емблематичния гроздов еликсир. Подберете сирена като пармезан, чедър, мюнстер, козе сирене или гауда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Свързани рецепти