Почитателите на шампанското досега знаеха, че пенливата течност е изобретена от френския монах Дом Периньон. Не било така обаче. Неизвестен британски доктор от 16 век бил бащата на шампанското, съобщава таблоидът "Дейли мейл".
По този начин се оспорват установените постулати в 300-годишната история на божествената напитка. През тези три века французите претендираха, че пенливото вино е техен патент.
Сега обаче британците искат да лишат съседите си от тази световна гордост. На Острова лансираха за изобретател на шампанското Кристофър Мерет, неизвестен доктор от град Глостър.
Цели 20 години преди френския бенедиктински монах Дом Пиер Периньон да открие шампанското, той направил това. Историята започнала в мразовита декемврийска вечер на 1662 г. Тогава медикът представил пред Кралското дружество осемстраничен доклад, в който се описвали новите разработки на местните винари. Те добавяли захар на виното, за да го направят пенливо и получили резултат, много сходен с днешното шампанско.
Още тогава Мерет разкрил и детайли относно процеса на вторична ферментация, която днес е ключов елемент в производството на шампанско, наречен "метод шампеноаз". Той представлява химическа реакция, която се получава, когато бутилираният алкохол е подложен на повишени температурни изменения и в него се образува въглероден двуокис.
Новото авторство на шампанското бе лансирано от водещия британски винопроизводител Майк Робъртс, който притежава обширни лозарски масиви в Източен Съсекс.
Робъртс предложи английското шампанско да бъде назовавано на името на оксфордския възпитаник д-р Мерет.
Досега специалистите посочваха 1697 година като рождена за шампанското. Според британците обаче Дом Периньон изкопирал британската формула, като я пренесъл на френска земя.
Мерет пръв използвал и термина пенливо вино, което е исторически документирано. Французите за пръв път го използвали едва през 1718 г.
Коментари