За да се произведе хубаво вино, е необходим хубав сорт грозде и това е аксиома във винопроизводството. За страна като Португалия, която все по-смело си проправя път сред водещите производители на вина, месните сортове грозде за хубаво местно вино са от голяма важност. Сред тях се откроява един сорт - Турига насионал/ Touriga Nacional/.
В много отношения Турига насионал е отговорът на Португалия на френското Каберне Совиньон. И двата сорта показват смели аромати на тъмни плодове, често с нотки на подправки, кожа и виолетов акцент. Подобно на френския сорт, Турига насионал има твърди танини, изразително е като сортово вино и показва голям потенциал за стареене. Много ценители го смятат за най-добрия сорт грозде за вино в Португалия. Затова заслужава специално внимание.
История на Турига насионал и мястото му сред другите винени сортове
Малцина биха оспорили, че Турига насионал е най-добрият сорт червено грозде в Португалия, заслужаващ място на върха на световната лига на гроздето заедно с Пино ноар, Каберне совиньон и Небиоло.
Въпреки че е северно по произход, то се е разпространило в цялата страна, може да се намери на юг в Алгарве и Алентехо, на запад в регионите Рибатехо, Техо и Сетубал, като успешно се конкурира с местното грозде бага в Байрада и далеч в средата на Атлантическия океан на Азорските острови.
Добивите от този сорт никога не са високи. Регионите Дао и Дуро си оспорват произхода на това хубаво грозде, а останалата част от света на винопроизводството започва да се събужда за неговото качество.
Преди филоксерата да опустоши лозята на Иберийския полуостров, Турига насионал е бил много по-широко засаден сорт. Твърди се, че по едно време е покривало около 90% от площта на лозята в Дао, но поради ниските си добиви до голяма степен е било заменено с по-продуктивни сортове.
Съвременните разновидности на Турига насионал, които наброяват стотици, са по-щедри с добивите си, а подобрените лозарски техники са помогнали да се увеличи търговската жизнеспособност на сорта, без да се компрометира неговия характер.
Описание на сорта Турига насионал
Турига насионал е грозде с сорт грозде с тъмна дебела кора и тази кожа се отличава с наситен цвят и танини, което придава отлична структура и капацитет на стареене на гроздето. Но също така има прекрасни, интензивни вкусове, в същото време флорални и плодови нотки като на зрял касис и малини. Усещат се и сложни нотки на билки и сладък корен.
Тези му отличителни черти осигуряват на Турига насионал славата на сорт, от който се произвеждат най-добрите червени вина на Португалия. Сортът е ключова съставка както в сухите червени вина, така и в подсилените вина на Порто.
В Дуро сортът е изключително важен за производството на Портвайн, въпреки че представлява само малка част от гроздето, отглеждано там. Тук се купажира с още около 80 други разновидности, най-важните от които са Touriga Franca, Tinta Roriz и Tinto Cao. Много лозя в Дуро са засадени съвместно и не е необичайно производител да не знае със сигурност какво расте в лозето.
Вината, на основата на Турига насионал, имат дълбок цвят, много високи танини, голяма концентрация на плодове и често отличителен флорален характер като ароматно представяне. Те са интензивни, с характер и когато са добре балансирани, са идеални вина за събиране и съхраняване в изба за средносрочно до дългосрочно отлежаване.
Вината, произведени от Турига насионал
Турига насионал остава решаващ компонент в производството на Портвайн. Плодовете за Порто трябва да се отглеждат в долината Дуро в Португалия. Въпреки че не е най-широко засаденото грозде, този сорт е един от типичните сортове Порто.
Известен е с производството на тъмно оцветени, богати, танинови и сложни вина, най-често около концентрирана ядка от черни плодове.
То се наслаждава на отлежаването и въпреки че е най-известно с ролята си в смесите от Портвайни в долината Дуро, търпи сравнения с каберне совиньон по време на възраждането на необогатените червени португалски вина през този век.
Въпреки репутацията си, че дава ниски добиви и е труден за култивиране, Туринга насионал относително добре издържа на топлина и е показал устойчивост на гъбични заболявания в лозята.
Това са ключови причини, поради които винопроизводителите от Бордо наскоро сметнаха за уместно да включат сорта сред един от седемте нови сорта грозде, които ще бъдат разрешени в блендове за вината Bordeaux и Bordeaux Supérieur от следващата година.
Тези ходове отразяват усилията за смекчаване на очакваните последици от изменението на климата.
Значение на Турига насионал за винопроизводството в Португалия
Смел и пищен, Турига насионал е за хора, които предпочитат плътни червени вина, идващи от топъл климат. Например сухите вина, произведени със сорта, са оприличени на известни френски сортове. Единствената черта, която при Турига насионал наистина трябва да се подчертае, е неговият смел танин, черта, която се омекотява със стареенето на виното.
Когато се опита такова вино, то обгръща небцето и оцветява зъбите с богатството на цветовете на боровинки, сливи, къпини, горчиво-сладко какао и често фин стимулиращ аромат на мента и теменужка. Текстурата на виното е балансирана, когато то е добре направено.
Когато се направи на сухо вино, сортът е устойчив на стареене в дъбови бъчви и понася много добре процеса, предлагайки аромати на препечен блат, ванилия и индийско орехче. Не е необичайно да се намери Турига насионал смесено с други сортове грозде, което може да помогне за балансиране на смелостта на виното с канелени подправки и аромати на червени плодове.
Храни, подходящи за вината от Турига насионал
Турига насионалстои доста добре самостоятелно като коктейлно вино, но има определени храни, които могат да извадят на преден план неговите смели танини и неговата пищност.
Добре е да се заложи на богати на мазнини храни, които могат да абсорбират танина, но подправките трябва да са прости и не прекалено солени, за да не заглушат флоралните аромати на мента, бергамот и теменужка. Един от начините да се направи това е със смекчаване на вкусовете на основното ястие с гарнитура със сметана или сос от кисело мляко.
Ароматното говеждо по тайландски с подправки с кокосов ориз, свинско по кубински с боб и живовляк, говеждо на барбекю, свински колбаси с подправки от копър, телешко филе с картофено пюре със синьо сирене, телешки бьоф строганов, пай с месо са възможни ястия с вината от Турига насионал.
Моцарела, фонтина, грюер, швейцарско и синьо сирене, бри, фермерско сирене, кисело мляко, крема сирене, кокосово мляко и сметана са подходящите млечни храни.
Черен пипер, мента, кориандър, копър, кокос, шалот, див лук, магданоз, кориандър, копър, естрагон, босилек, дафинов лист, лимонова трева, индийско орехче, маково семе, аджвайн, зелен кардамон са подправките, с които този винене сорт се разбира добре.
Картофи, печен карфиол, чесън, бамбукови издънки, ряпа, слънчоглед, целина, Белуга леща, черен боб, бял боб, кашу, бадем, ябълка, маракуя и лимон са зеленчуците и плодовете, които правят добра компания на вината, произведени от Турига насионал.
Вижте още:
- Вино Порто;
- Вино Мадейра.
Коментари