Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-популярните ликьорни вина

Най-популярните ликьорни вина

Сладки вина

В Европа сладките вина от столетия са сред символите на удоволствието, разточителството с времето, празненствата и стилния разкош. И все пак едва ли има по-подценяван вид вина от тях в България.

Френските сотерн, испанските шери, малага и мадейра, португалското порто и австрийските, германските или канадските айсвайн – световната палитра от ликьорни вина е богата на разновидности, много от които със забележителни качества.

Малко познати, а за мнозина - непознати, тези вина почти във всичко се отличават от сухите. Белите са най-често интензивно обагрени в жълто-кафявата гама, а червените - от рубин през гранат, се развиват до почти кафяво-жълт бистър цвят. Ако са отлежали достатъчно дълго, може и да се окаже трудно да се отличат бял от червен сорт ликьорно вино.

Розови вина

Ако се комбинира с храна, често пъти в края на вечерята, като правило виното трябва да бъде по-сладко от десерта. Подходящи са много добре узрели, дори леко сушени месести плодове. Печени хрупкави сладки или бисквити с бадеми са често препоръчвани като добра комбинация.

Мадейра е име на португалски остров в Атлантическия океан, което е дало име и на идващото от там ликьорно вино. В зависимост от сорта, на ферментация се подлагат или гроздовата каша, или само мъстта. В зависимост от използвания сорт грозде се различават различни видове мадейра.

Blandy's са уникални с това, че са единственото семейство от всички първоначални основатели на винената търговия в Madeira, които сами притежават и управляват собствената си, оригинална винена компания: близо 2 века превъзходна винена продукция.

Вино Шери

Малага е вид ликьорно вино и има дълга история. Това вино било предпочитано от древните гърци и римляни, които го съхранявали в амфори, изложени на слънце по терасите и таваните. Испанската малага е вид смесено вино.

Приготвя се от няколко вина, които се смесват в определени съотношения. В резултат на този процес се получава вино със специфичен характер. През периода на отлежаване виното придобива леко обгорял смолист вкус, обогатен с нюанси на сини сливи и кафе.

Почитателите на ликьорните вина няма как поне веднъж да не са отпивали по глътка Порто или Шери. Портвайнът винаги е купаж.

Най-важните червени сортове за производството му са тинта рориш - испанският сорт темпранийо и турига насионал - най-висококачественият сорт от долината на Дуро. Шери също не е вино от една реколта, а се продава и е известно на пазара с търговската си марка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest