Сухите вина имат богат, оживяващ вкус с произнесени аромати на плод, често се забелязва пикантност, аромат на ядки или зърнени култури.
Добър финал с много характер. Едни от най-известните сортове сухи вина са Траминер, Мускат, Ризлинг, Вионие, Паломино, Токай и Пино Гри.
Ризлинг вината са много по-леки от тези, които спадат към семейството на Шардоне. Сортът Ризлинг се изразява по много различен начин в зависимост от областта и винопроизводството. Традиционните производители са Германия, Франция, Италия, Австрия и Австралия.
Класическият немски Ризлинг от долината на Рейн и Мозел е връх в германското винопроизводство и най-популярното вино от този сорт в света. Той се отличава с леко сладък вкус и киселинност за баланс.
Ароматите обикновено включват свежи ябълки, кайсии, праскова и мед. Елзаският Ризлинг пък от друга страна е известен с различния си стил. Отличава се с изключителната си свежест и с деликатните цитрусови аромати на лимонена трева и грейпфрут.
Траминер е известен със силния и неподправен аромат на цветя и подправки, не толкова освежаващо и с леко пикантен плодов вкус.
Водещата нотка при него несъмнено е розата, което утежнява самото вино. Германия, Австрия, Австралия и Нова Зеландия произвеждат отлични вина от този сух сорт.
Мускат e широко разпространен и в различни разновидности сорт в Италия, Франция, Чили, ЮАР, Мароко, Испания, Австралия, Молдова и др.
От него се правят основно полусухи и десертни вина, но белите сухи вина са с изключително високо качество и се отличават с интензивния аромат на цветя и умерената свежест.
Разбира се, тук няма как да пропуснем факта, че българският мускат се слави като един от най-добрите сортове, въпреки че българските сухи вина не са особено разпространени.
Пино Гриджо е едно от най-популярните вина в света и пример за подражание за много производители от Новия свят. Широката аудитория го познава най-вече под френското му наименование Пино Гри.
Произвежда се в широк диапазон от стилове – от светлия плодов характер на италианския винен стил до по-минералните, кремъчни тонове на богатото вино, подкрепяно от френската школа, особено в Елзас.
Коментари