Когато говорим за вкусна храна обикновено се сещаме за Италия и Франция, които са известни с гастрономическите си постижения. Но какво да кажем за онази гореща страна, наречена Испания, известна с живата си музика, горещи нощи и тежко червено вино? Определено това е държава, която има много какво да предложи по отношение на вкусове и разнообразие. Нека видим! В следващите редове вижте най-популярните испански деликатеси:
Гаспачо
Защо да не започнем с разхлаждаща доматена супа в горещия летен ден? Тази супа идва от Андалусия и се състои от домати, чушки и чесън. Сервира се с прясно изпечен хляб и зехтин. Страхотен испански деликатес, който задължително трябва да опитате.
Пататас бравас
Е, накъде сме без картофи? Пататас бравас или „смелите картофи“ са част от т.нар. тапас култура и се сервират с пикантен сос.
Картофите обикновено се режат на кубчета и се запържват. Сосът може да е както пикантен кетчуп, така и чеснова майонеза или каквото друго пикантно чудо ви хрумне. Един от най-популярните испански деликатеси.
Хамон
Хамонът или сушената шунка е един от най-известните испански хранителни продукти. Нарязва се на тънки резени, почти прозрачни, които просто се топят в устата. Сервира се с хляб. Може да го комбинирате с шери или кава поради соления му вкус.
Тортила патата
Има някои спорове относно това как трябва да се приготви. Според някои това е традиционен омлет с яйца, чоризо, чушки и лук. Традиционалистите обаче смятат, че трябва да се приготви само с картофи и яйца.
Обикновено картофите се нарязват на кубчета и се запържват предварително. После се прибавят към яйчената смес и се пържи на силен огън. Внимавайте при обръщането.
Чурос
Да не пропуснем и най-популярната испанска закуска – чурос. Представлява изпържено сладко тесто, нарязано на малки парчета и поръсено със захар. Ако пък ги потопите в шоколад, вълшебството ще е пълно.
Албондигас
Албондигас е ястие, което наподобява на българските кюфтета в доматен сос. Това са кюфтета, полети с доматен сос, но има и вариант да бъдат сервирани с бадемов сос.
Фабада
Тази вкусотия идва от Астурия. Приготвя се от вид бял боб със свинско месо, чоризо или бекон. Задушава се в гърне.
Лече фрита
Пържено мляко? Невъзможно! Възможно е. Испанците са намерили начин. Приготвя се като се разбие млякото с жълтъци и брашно. Оставя се да се втвърди и след това се нарязва на парчета, които се овалват в галета и се пържат. Изключително популярен десерт, който може да се сервира както горещ, така и студен.
Коментари