Зеленият лимон, познат повече като лайм, е вкусен и полезен цитрусов плод, който изключително прилича на обикновения жълт лимон, но е отделен плод.
Един от най-разпространените видове лайм е испански лайм. Испанският лайм се среща предимно в тропиците, особено в Централна и Южна Америка, както и някои части на Африка.
Въпреки че е изключително популярен в тези райони, испански лайм не е достатъчно познат в другите краища на света.
Испанският лайм /Melicoccus bijugatus;Mamoncillo/ представлява високо дърво с кожести листа. Обитава тропическите области на Америка. Едни смятат испанския лайм за вечнозелено, а други за листопадно растение.
Растението е листопадно, защото неговите листа се обновяват ежегодно, но в същото време е и вечнозелено, защото никога не остава без листа.
Листопадът през пролетта в дъждовния сезон е изключително ефектен, защото само за 3 часа израстват новите листа и цветовете се разпукват. Вече към края на второто денонощие всички стари листа опадат на земята, образувайки плътен килим.
Цветовете на испански лайм имат много приятен и силен аромат. Той се излъчва на много голямо разстояние, привличайки рояци от пчели. Освен пчели испанският лайм привлича и колибрита.
Отглеждане на испански лайм
Испанският лайм може да се отглежда като стайно растение. Той е достатъчно непретенциозен, особено когато се полива достатъчно.
Испанският лайм се размножава чрез семена, които съхраняват своята кълняемост в продължение на 2-3 седмици. Веднага се засаждат в голяма дълбока саксия. Семената покълват дружно и бързо, а растенията са с големи и дълбоки корени.
За да се отгледа успешно испански лайм, температурата в стаята не трябва да бъде по-ниска от 25 °C. След покълването се прави минипарник.
В дните когато светлата част на денонощието е по-малко от 12 часа, растенията трябва да се осветяват допълнително. Поливането трябва да бъде редовно, защото при недостиг на влага листата започват да окапват.
Испанският лайм започва да плодоотдава през 3-5-та година от живота му. Може да се размножава и чрез резници. При стайното отглеждане на испанския лайм, растението се нуждае от резитба, за да се оформи като малко дръвче.
В нашата страна все още не може да се срещне този екзотичен плод, но ако все пак ви попадне, избирайте плодове с гладка и ненапукана кожа.
Готвене на испански лайм
Испанският лайм е зелен и има голяма ядлива сърцевината, която има приятен жълт цвят. Традиционно се лапа целият плод и се изсмуква богатият на витамини сок. Семената му също са годни за консумация, но са твърде стипчиви.
От друга страна, малко хора знаят, че семената могат да се пекат и ядат. Така са доста по-вкусни и дори са сходни на фъстъците. Вкусът на испански лайм наподобява този на обикновения лайм, но е по-кисел.
Сокът от испански лайм също може да се използва за овкусяване на алкохолни и безалкохолни коктейли, маринати и дресинги.
Придава невероятен вкус на плодови и зеленчукови салати. От испанския лайм може да се приготвят сок, желета и конфитюри. Местните приготвят питиета, накисвайки обелените плодове в ром и захар.
Ползи от испански лайм
Испанският лайм е нискокалоричен и диетичен плод. Не съдържа холестерол, натрий и мазнини, поради което може да се консумира в неограничени количества без притеснения за теглото. Отличен източник е на фибри и подобрява храносмилането.
Испанският лайм влияе благоприятно върху лигавицата на стомаха. Смята се, че това е основната причина, която го прави толкова популярна съставка на алкохолните коктейли.
Испанският лайм е отличен източник на желязо, затова е изключително полезен при железен дефицит.
Коментари