Испанската шунка се нарича хамон и представлява национален деликатес. Хамон е известен в цял свят. Шунката се прави от свински бут, който се соли и суши при определени условия.
Хамон не съдържа вреден холестерол и е уникален продукт. Хамон съдържа олеинова киселина, която намалява лошия холестерол.
В сравнение с италианската пармска шунка хамон съдържа по-малко влага и е по-твърда.
Произвеждат се два основни типа хамон – това са хамон Серано – името означава шунката на планините, и хамон Иберико, известна още като черната шунка.
Външно двата вида шунки се различават по копитото на свинския бут – то е бяло при хамон Серано и черно при хамон Иберико. Хамон се прави повече от хилядолетие. Преди векове боядисвали с черна боя копитата на хамон Серано, за да го продадат по-скъпо като хамон Иберико.
Хамон се произвежда от иберийска порода прасета, които се хранят само с жълъди, но при отделните варианти на хамон се допуска храненето на прасетата и с допълнителни растения - трева, маслини, както и с фураж.
Хамонът Иберико Ресево се прави от месо на прасета, които се хранят с жълъди и трева, а след това се добавя и фураж в храната им. Не се допуски храненето едновременно с трева, жълъди и фураж.
Хамон Бодега се приготвя от месо на прасета, които са се хранили на естествени пасища, като храната им е допълвана с фураж.
Хамонът е уникален продукт, който се подарява между приятели и роднини, това е много очакван подарък по празници. С него върви и хамонера – специална дъска, върху която се нарязва.
Хамон се сервира, нарязана на тънки резенчета или на кубчета. Хамон Серано се приготвя от месото на бели прасета от породата Ландрас.
Хамон Иберико се прави от месото на специална порода черни прасета, които живеят в южната и югозападната част на Испания. След като спрат да сучат, те се хранят с ечемик и царевица, а след това се пускат да пасат трева и да си търсят жълъди.
Истинският хамон има характерни бели ивици на вътрешномускулна мазнина. Затова месото изглежда като мраморно.
Коментари