Шунката, която родни месопреработватели предлагат, масово е менте, тъй като не е произведена от сушеното месо на свински бут, а от различни разфасовки. В шунката дори се добавяло нерегламентирано желатин.
Българската шунка е много далеч от традиционния вкус на изсушено и обилно осолено месо от свински бут. Фирмите за колбаси у нас произвеждали деликатеса от различни разфасовки, като в него задължително добавяли желатин или друга съставка с консистенцията на нишесте.
В шунката ни са добавени и прословутите Е-та, като някои от производителите хитро не ги изписват върху етикета, за да може стоката да се продава.
Родната шунка е приготвена от различни парчета месо, които са слепени помежду си с желатин или друга подобна субстанция, която ще ги държи заедно. Така вкусът на колбаса прилича повече на най-обикновен салам, но се продава като шунка.
Собственик на фирма от месопреработвателния сектор признава пред вестник Всеки ден, че колбасът се произвежда по този начин заради по-високата цена на свинския бут.
За да си спестят пари, месопреработвателите търсят алтернативни начини за приготвянето на месния деликатес, а накрая потърпевши, както винаги, се оказват потребителите.
Шунката се сглобява от евтини разфасовки на месо, а ако парчетата са много некачествени, те просто се смилат по-добре и отново влизат в употреба. След това към месото се добавя желатин, за да се получи познатата ни шунка.
Освен това изследвания показват, че колбасът е пълен с вода. Разследване по сигнал на организацията Активни потребители показа, че водното съдържание в някои марки шунка надвишава 80%. За сравнение в прясното свинско месо водното съдържание не трябва да надвишава 65%.
И въпреки редицата тестове, които доказват, че производителите злоупотребяват с добавената вода, все още няма наложен стандарт, който да налага санкции при регистрирано нарушение.
От организацията казва, че чрез съвременните технологии производителите могат да добавят различни фосфатни и нитратни соли, които да задържат водата в месото.
Коментари