При посещението в някоя държава задължително се запознаваме и с нейните кулинарни традиции и предложения, които дават завършек на представата ни за посетената дестинация.
Храната е израз на традиции, виждания за живота и вкус към него, на връзки и заимствания от други култури, на история и съвременни взаимоотношения, както и на особеностите на територията.
Испания не прави изключение от правилото и има какво да покаже в това отношение. Ето кои кулинарни шедьоври на испанската кухня, които не бива да се пропускат.
1. Cocido madrileño е обилно ястие, приготвено с месо и зеленчуци, най-популярно е през зимата, но се сервира през цялата година в някои ресторанти. Названието на това ястие буквално означава яхния от Мадрид и представлява тристепенно ястие от супа, нахут, зеленчуци и месо. Името само по себе си не определя какво се включва в микса. Нахутът е от съществено значение. Обикновено се добавят картофи, моркови и зеле, но понякога се включват и праз лук, ряпа и зелен фасул.
2. Huevos rotos е ястие, състоящо се от няколко пържени яйца върху пържени картофи. Блюдото често се придружава с парченца чоризо, резени иберийска шунка, морски дарове или други видове месо или риба. Huevos rotos включва яйца, пържени в голямо количество зехтин или друго масло. В Мадрид ястието е базирано на пържено на тиган яйце с течен жълтък, придружено от пържени картофи, някакъв вид месо - обикновено шунка, бекон или наденица като чоризо или чистора. Ястието се сервира горещо, веднага след приготвянето му.
3. Бокадильо де Каламарес - Bocadillo de calamares в превод на английски означава сандвич с калмари и се състои от намачкани на брашно калмари, които са пържени в зехтин. Основната версия на този горещ сандвич включва само пържени калмари и пресен хрупкав хляб, въпреки че има определени стилове, които покриват сандвича или с пюре от домати и червен пипер, или с домашна майонеза с чесън.
4. Хамон Иберико - черно иберийско месо - тази испанска храна се приготвя от сушена шунка, която идва от черни прасета, отглеждани на Иберийския полуостров. Това е уникална шунка, която трябва да съдържа, според официалните испански правила, най-малко петдесет процента черно иберийско прасе от местен произход. Тази сушена шунка има гладка текстура и богат и пикантен вкус.
5. Tostada con tomate - пресен домат и зехтин върху тост - испанско ястие, което обикновено се сервира за закуска, особено в района на Андалусия. Това е просто препечен хляб, който е покрит с пресни домати, зехтин и малко сол за подправка. Става въпрос за класически испански тапас, който се приготвя много лесно и позволява да се направи апетитно ястие само от обикновен хляб и прости съставки.
6. Tortilla de patatas - картофена фритата или испански омлет с яйца и картофи - испанската тортила Tortilla de patatas е толкова характерна, колкото и традиционна в испанската кухня. Този омлет от яйца и картофи обикновено се сервира на стайна температура като тапа. Вариант на това ястие се намира с лук. Добавянето на лук е доста необичайно, защото поставя под въпрос качеството на тортилата. Той е известен в испаноговорящите страни като tortilla de patatas.
7. Callos a la Madrileña - традиционна яхния от Мадрид - Callos a la Madrilena е богата яхния, която се харесва в цяла Испания, въпреки че е направена за първи път в Мадрид. Има редица съставки: говеждо месо, нахут, кървавица, чушки, наденица чоризо, лук, доматен сос, чесън, червен пипер, дафинови листа, магданоз, шафран, галета, оцет и боб гарбанцо. С всички тези пикантни съставки, мадридската яхния съвсем естествено е в списъка на туристите с ястия, които трябва да се опитат, когато посещават Испания.
8. Чуроси с шоколад - това е десерт, предлаган в заведенията за хранене в Мадрид, който се състои от два компонента: толумбичка, леко покрита със захар и сервирана на чиния, и разтопен шоколад, който се предлага в чаша. Потапя се всяко парче в разтопения шоколад и комбинацията от толумбичка и шоколад разкрива страхотния си вкус.
9. Чеснова супа - перфектна супа за хляб - чеснова супа е традиционна испанска супа и идеална за потапяне на хляб. В кастилската култура се нарича sopa de ajo и се прави с испански хляб, яйце, поширано в пилешки бульон и шери.
10. Гаспачо и салморехо - питателни студени супи със зеленчуци - има няколко разлики, които отличават двата различни вида студени супи. Гаспачото често се прави със зеленчуци като лук и чушки. Тази супа е характерна с това, че се пие от чаша. Супата Salmorejo обикновено съдържа само домати и понякога скилидка чесън. Салморехо се яде от купичка.
11. Испанска тортила - омлет от яйца и картофи, сервиран на стайна температура. Tortilla española, или испански омлет, е широко достъпно блюдо в повечето испаноговорящи страни. Добре изпържени картофи, зехтин, разбито яйце и сол се използват за приготвянето на този омлет, който обикновено се сервира при стайна температура като тапа. Някои версии включват смлян лук, въпреки че тази добавка е противоречива сред пуристите на тортиля еспанола.
12. Patatas Bravas - най-добрата испанска храна - Пататас бравас, наричан още patatas a la brava, се превежда като пикантни картофи. Приготвя се с нарязани на кубчета бели картофи, които се пържат два пъти до хрупкавост, след което се покриват с пикантен доматен сос, състоящ се от лук, чесън, чили на прах и червен пипер. Ястието произхожда от Мадрид и традиционно се сервира като тапас в барове и ресторанти в много региони на Испания.
13. Испански бургери - изключително популярни на Запад, бургерите са станали дори по-желани в други страни, където не са традиционна храна, какъвто е случаят с Испания. В Мадрид може да се намерят много разновидности на бургерите, които включват съставки като говеждо, свинско, щраусово и дори екзотични предложения като месо от зебра. Завършването на бургера обикновено е набор от пресни зеленчуци и ароматни сирена.
Всяко от тези испански ястия има най-популярни места за опитване, които е добре да бъдат част от избраните посещения, свързани с храната, особено ако става въпрос за кулинарен туризъм, защото там вкусът е автентичен, рецептите са изпитани и поднасянето гарантира максимално наслаждение от вкуса, както и най-точна представа за ястието, което се опитва. Те са базата, която е необходима за сравнение при по-нататъшна среща с тези блюда в други региони или представени в местен прочит от различна култура.
Вижте още от нашите вкусни предложения за испанки десерти.
Коментари