Рибата е здравословна и с високо съдържание на протеин храна. Тя е много важна, тъй като е богата на омега-3, които са познати като добри мазнини и не се произвеждат в човешкото тяло.
Според някои изследвания, омега-3 мастните киселини благоприятстват здравето на мозъка и сърцето. Доказано е, че намаляват възпалението и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Опитайте тези 11 вида риби, които не са само с добър хранителен профил, но са и изключително вкусни.
1. Сьомга от Аляска
Съществува дебат дали дивата сьомга, или тази отглеждана в развъдници е по-добрият вариант. Сьомгата от развъдници е значително по-евтина, но съдържа по-малко омега-3 мастни киселини, по-малко витамини и минерали и повече наситени мазнини и калории за една порция. Като цяло тази риба е чудесен избор за вашата диета, но ако бюджетът ви го позволява изберете дивата сьомга.
2. Риба Треска
Тази люспеста бяла риба е богат източник на фосфор, ниацин и витамин В 12. 85 г сготвена порция риба треска съдържа 1 г мазнини, 15-20 г протеин и по-малко от 90 калории.
3. Херинга
Херингата е мазна риба, подобна на сардините, която е най-вкусна, когато е добре пушена. Пушената риба съдържа голямо количество натрий, затова трябва да се консумира умерено.
4. Обикновена делфинова риба (Махи-махи)
Тази тропическа риба може да се приготви по почти всички възможни начини. Тя съдържа по-малко от 1 г мазнини, но 20 г протеин за 100 г порция.
5. Скумрия
За разлика от крехката бяла риба, скумрията е мазна, богата на здравословни мазнини. Доказано е, че понижава кръвното налягане и намалява натрупването на плаки в артериите. Скумрията съдържа живак в големи количества, затова изберете вид с по-ниско съдържание.
6. Костур
Друга бяла риба е костурът, който е със средна големина. Той може да бъде уловен в океана или в прясно течаща вода.
7. Дъгова пъстърва
Дъговата пъстърва, отглеждана в развъдници, всъщност е по-безопасна от дивата, тъй като е защитена от замърсители. Тя е един от най-добрите видове риби, които да консумирате.
8. Сардини
Сардините също са мазни риби и са богати на много витамини. Консерва сардини е много по-лесна за намиране и всъщност е по-засищаща, защото консумирате цялата риба, включително костите и кожата.
9. Раиран костур
Отглеждан в развъдник или див, раираният костур има твърда, но ронлива текстура и е богат на вкусове.
10. Риба тон
Независимо дали е прясна или в консерва, риба тон е фаворит на всички. Когато си избирате прясна риба тон, изберете парче, което е лъскаво и мирише на океан. Освен това се приготвя много лесно - всичко, от което се нуждаете е висока температура. Консумирайте риба тон в умерено количество, поради високото съдържание на живак.
11. Дива риба Минтай
Дивият Минтай е с високо съдържание на протеин, нискомаслен, с мек аромат и деликатна, ронлива текстура. Високите нива на омега-3 мастни киселини, витамините B6 и B12, както и малкото калории (81 калории на 100 г), го правят изключително здравословен избор.
Коментари