Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»11 полезни риби, които задължително да опитате

11 полезни риби, които задължително да опитате

риби

Рибата е здравословна и с високо съдържание на протеин храна. Тя е много важна, тъй като е богата на омега-3, които са познати като добри мазнини и не се произвеждат в човешкото тяло.

Според някои изследвания, омега-3 мастните киселини благоприятстват здравето на мозъка и сърцето. Доказано е, че намаляват възпалението и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Опитайте тези 11 вида риби, които не са само с добър хранителен профил, но са и изключително вкусни.

1. Сьомга от Аляска

Съществува дебат дали дивата сьомга, или тази отглеждана в развъдници е по-добрият вариант. Сьомгата от развъдници е значително по-евтина, но съдържа по-малко омега-3 мастни киселини, по-малко витамини и минерали и повече наситени мазнини и калории за една порция. Като цяло тази риба е чудесен избор за вашата диета, но ако бюджетът ви го позволява изберете дивата сьомга.

2. Риба Треска

рибата треска е сред най-добрите риби за консумация

Тази люспеста бяла риба е богат източник на фосфор, ниацин и витамин В 12. 85 г сготвена порция риба треска съдържа 1 г мазнини, 15-20 г протеин и по-малко от 90 калории.

3. Херинга

Херингата е мазна риба, подобна на сардините, която е най-вкусна, когато е добре пушена. Пушената риба съдържа голямо количество натрий, затова трябва да се консумира умерено.

4. Обикновена делфинова риба (Махи-махи)

Тази тропическа риба може да се приготви по почти всички възможни начини. Тя съдържа по-малко от 1 г мазнини, но 20 г протеин за 100 г порция.

5. Скумрия

скумрията е отлчина риба за консумиране

За разлика от крехката бяла риба, скумрията е мазна, богата на здравословни мазнини. Доказано е, че понижава кръвното налягане и намалява натрупването на плаки в артериите. Скумрията съдържа живак в големи количества, затова изберете вид с по-ниско съдържание.

6. Костур

Друга бяла риба е костурът, който е със средна големина. Той може да бъде уловен в океана или в прясно течаща вода.

7. Дъгова пъстърва

Дъговата пъстърва, отглеждана в развъдници, всъщност е по-безопасна от дивата, тъй като е защитена от замърсители. Тя е един от най-добрите видове риби, които да консумирате.

8. Сардини

сардини

Сардините също са мазни риби и са богати на много витамини. Консерва сардини е много по-лесна за намиране и всъщност е по-засищаща, защото консумирате цялата риба, включително костите и кожата.

9. Раиран костур

Отглеждан в развъдник или див, раираният костур има твърда, но ронлива текстура и е богат на вкусове.

10. Риба тон

Независимо дали е прясна или в консерва, риба тон е фаворит на всички. Когато си избирате прясна риба тон, изберете парче, което е лъскаво и мирише на океан. Освен това се приготвя много лесно - всичко, от което се нуждаете е висока температура. Консумирайте риба тон в умерено количество, поради високото съдържание на живак.

11. Дива риба Минтай

Дивият Минтай е с високо съдържание на протеин, нискомаслен, с мек аромат и деликатна, ронлива текстура. Високите нива на омега-3 мастни киселини, витамините B6 и B12, както и малкото калории (81 калории на 100 г), го правят изключително здравословен избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest