Освен че те разплаква, хрянът те връхлита с неизмерима лютивина през носа. Това, разбира се, става, когато го стържеш, за да приготвиш някои от любимите си сосове.
Хрянът е специфична и интересна подправка, която се прибавя при приготвянето на много ястия. Вкусовите му качества са съизмерими само с ползите от него. Той възбужда апетита и лекува камъни в бъбреците, цистит, подагра и ревматизъм. При всичко това – как да не го обичате.
Хрянът влиза в състава на редица сосове, които подхождат почти на всичко. Ето как може да си ги приготвите:
Уасаби майонеза от хрян
Необходими продукти: хрян, 1 лимон, 1 кисела ябълка, 1 филия сух хляб, 1 ч.л. захар, 3-4 жълтъка, половин чашка олио/зехтин
Начин на приготвяне: Хрянът се настъргва на много ситно ренде. Към него се добавя сокът от лимона, обелената и настъргана кисела ябълка и средата на сухия хляб, накисната и изцедена. Разбъркват се добре заедно със захарта.
Продуктите се поставят в пасатор и се пасират, като постепенно се добавят жълтъците. Добавя се и олиото и – готово.
Сос от хрян
Необходими продукти: 150 г хрян, 50 г брашно, 50 г масло, 100 г готварска сметана, 500 мл бульон, сол
Начин на приготвяне: Хрянът се настъргва. Маслото се загрява в тиган и в него се запържва брашното. Разрежда се с разтворения бульон до гладка кашица. Сваля се от огъня и към нея се прибавят сметаната и солта. Разбърква се добре. Добавяме настъргания хрян и се оставя няколко минути да покъкри на огъня. Поднася се охладен. Хармонира добре с печено или варено свинско и телешко месо.
Хрянов сос
Необходими продукти: 1 ябълка, хрян, лимонов сок, пудра захар, 2 с.л. бяло вино
Начин на приготвяне: Хрянът се настъргва на ситно. Ябълката се обелва и също се настъргва. Хрянът и ябълката се смесват в равни количества и към тях се добавят и останалите съставки. Разбърква се и се оставя да се охлади за кратко.
Млечен сос със хрян
Необходими продукти: 2 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. хрян, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. лимонов сок, щипка сол, щипка черен пипер
Начин на приготвяне: Съставките се смесват и се бъркат до получаване на еднородна смес. Сосът се овкусява със сол и черен пипер. Идеален дресинг за салати.
Коментари