Изключително трудно ще ни е в няколко реда да обхванем всички испански деликатеси, защото испанската кухня сама по себе си е съчетание от много различни кухни.
Може би на преден план все пак изпъква средиземноморският стил на хранене, включващ в менюто си много риба и морски дарове, използването на зехтин, всякакви пресни плодове и зеленчуци и всичко, поднесено с чаша добро испанско вино или сангрия. Да надникнем обаче из различните части на Испания и най-популярните тамошни деликатеси.
Деликатеси от Северна Испания и Атлантическия океан
Да, поради близостта си с Атлантическия океан кухнята на северна Испания се слави с разнообразието си от рибни ястия, като вероятно най-почитаната риба е атлантическата треска. Тя присъства както като плънка към мекиците, известни като бунюелос, така и в баничките емпанади. От нея се приготвя и популярното ястие брандада, което всъщност по народност е френско. Не бива да пропускаме и типично галийския специалитет (Галисия се възприема като столица на морската храна в Испания) пулпо а фейра, който се приготвя от пипала на октопод и може да бъде не само пикантен, но и откровено лют на вкус.
Специалитети от Централна Испания
Не че тук рибата липсва, особено споменатата риба треска, за която забравихме да вметнем, че може да бъде осолена или изсушена именно с цел да достигне и жителите на централна Испания. Все пак в централна Испания на особена почит се радват сладкият и соленият хляб, колбасите и печеното месо. Естествено да не забравяме и прочутата испанска паеля или изобщо всякакви ястия с ориз.
Специалитети от Източна, Южна Испания и Средиземноморието
Риба, риба и пак риба, уловена от благодатните води на Средиземно море. А когато не е риба, то ще са морски дарове. Разликата между вкусовете на испанците, живеещи в Централна Испания, е, че рибата тук се предлага предимно панирана. Вероятно най-големият испански деликатес е пескаитос - малки запържени рибки, които се ядат целите, без да се премахва главата им.
Каталонската кухня е известна с ястието Ла пикада, което се състои от счукани ядки, подправени с магданоз и и чесън, с Андалусия се счита за родина на студената испанска супа Гаспачо.
Коментари