Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Какви невероятни вкусотии можете да опитате в Чили

Какви невероятни вкусотии можете да опитате в Чили

Пържола Асадо

Чили е мистично привлекателна страна. Ако ви се случи да я посетите или просто сте любители на кулинарните експерименти, непременно обърнете внимание на чилийската кухня. Тя не е толкова позната колкото френската, мексиканската или тайландската, но мнозина гастрономи казват, че определено има какво да се хареса в нея.

В чилийската кухня има всичко - и сочно месо, и великолепни плодове и зеленчуци, и вкусотии от царевица, и тестени изделия. Но дългото океанско крайбрежие е превърнало в неин може би най-отличителен белег широкото присъствие на морски продукти илимарискос, както ги наричат тук.

Всички се прехласват по традиционната супа от морски таралежи. Не всеки чужденец обаче я приема със същата охота заради доста специфичния й вкус.

Раци

Разнообразието от риби е удивително. Наред с океанските има и доста сладководни - от високопланинските езера и бурните реки в централната част на страната. Но най-масирано присъстващата във всички рибни рецепти е сьомгата.

Чили отдавна вече е задминала Норвегия като световен първенец по производството й. По крайбрежните райони са широко разпространени ястията от морски продукти, но за най-вкусни се смятат "манчас-а-ла-пармезана" (запечени с пармезан раци) и огромните омари на остров Хуан Фернандес.

Важно място на масата заемат царевичните тортили и "хумитас" – варена царевица с различни добавки, завита с царевични листа и разнообразните палачинки и особено тиквените "сопайпиляс".

Чилийците много обичат месо, особено на скара. Наричат го също като съседите си в Аржентина асадо (печено) или парияда (скара). Но винаги подчертават, че макар и аржентинците да произвеждат най-доброто телешко и говеждо в света, чилийците пък най-добре умеят да го приготвят и изпекат. Защото го мариноват с лук и чесън и му добавят всевъзможни ароматни подправки и люти сосове.

Тортили

В Южно Чили, където е на почит най-вече агнешкото, често го предлагат с винен сос в комбинация с царевични кълнове, спанак, гъби и домати.

Към соса на различните етапи на задушаване, пържене и печене са добавя и мед, захар, сметана, чесън, босилек, розмарин, магданоз и т.н.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest