Испанската кухня е добре позната в Европа с морските си дарове и многобройните си разноцветни зеленчукови комбинации. Много рецепти, идващи от тези райони са част от популярната Средиземноморска диета.
Националната кухня на испанците изобилства от ястия, запазили се под влиянието на географското разположение, културата и климата. Силно повлияна е от средиземноморските корени на страната. Дългата история на Испания, изпълнена с различни културни влияния, е довела до хиляди рецепти и вкусове.
Еврейските и мавърските традиции силно са повлияли на голяма част от испанската кулинария. Свинското месо също е запазило популярността си през вковете. Продукти, донесени в Европа от Северна и Южна Америка са оставили своите следи в Испания. Това са картофи, домати, чушки и боб – основните храни, които отличават испанската кухня от средиземноморската, с която има много общи черти.
Испания произвежда 44% от маслините в света и не е изненада, че основна съставка в характерната испанска кухня е зехтинът.
При хранене в заведение е традиционно да се сервират „тапас” (мезета) с питие – вино, бира и др. На някои места в Испания тапас дори се предлага безплатно с пититето.
Известните е т.нар. чурос – испанска поничка, приготвена от пържено тесто, с тънка, продълговата форма. Чурото се потапя в чаша топъл шоколад или кафе и се яде предимно за закуска.
Както в повечето страни, така и в Испания менюто в различните райони се различава. Въпреки това всички имат определени общи черти.
За основа на повечето си ястия испанците използват софрито – доматен сос, а за мазнина – зехтин. Лукът е на особено голяма почит и по-специално чесънът. Широко приложение намират и подправките.
С повечето ястия задължително се сервира хляб, а виното е неизменна част от менюто. Испанците обичат да ядат много салати, най-вече през лятото, а за десерт предпочитат плод или млечен продукт. Сладкишите се сервират за по-специални поводи.
Испания се слави и със своите шунка и различни видове кашкавал, като най-известният е „кабралес”, по вкус наподобяващ френското сирене рокфор. Най-хубавата шунка се нарича „хамон” във Валенсия и „хабурго” в Андалусия.
Както вече споменахме, хлябът е неизменна част от менюто. Испанците го натриват с чесън, заливат го с масло или зехтин и го поднасят с домати. Друго популярно ястие е студената супа „гаспачо”.
В северните части на Испания приготвят вкусни рибни блюда. От тези райони е емблематичното ястие от риба треска – „пил-пил”.
От испанската кухня непременно трябва да се опитат колбасите „фует”, соса „аллиоли” и печено „касуела”. Нека не забравяме и култовата за традиционната им кухня паеля – прекрасно ястие от ориз и морски дарове.
Историята на паелята идва от Валенсия и разказва как беден испански рибар поканил на вечеря своята любима. Мъжът събрал всички продукти, с които разполагал в дома си и ги задушил наедно. Така се родило популярното испанско ястие "para ella" - за нея!
Коментари