Испанската кухня, която впечатлява векове наред своите привърженици, има доста интересна история. Тя е въплъщение на вкусовете на келти, иберийци, финикийци, картагенци, гърци, араби и мн. други народи, които са оставили траен отпечатък след себе си. Ето какво е важно да научите за испанските предпочитания относно кулинарията:
1. Противно на всеобщото мнение, че испанците предпочитат рибата пред месото, защото са най-големият консуматор на риба в Европа, те наблягат именно на месните деликатеси, приготвени със свинско, телешко, агнешко, заешко и еленско месо;
2. Първите жители на Испания са именно иберийците, от които се е запазил афинитетът към млечните продукти и варивата. В северните части на Испания, където господствали келтите, местните жители също се занимавали с животновъдство;
3. След появата на римляните около 3 в. пр. н. е. в сегашна Испания се наложило масовото отглеждане на зърнени култури, както и нови варианти за отглеждането им. Освен тях обаче към центъра на Римската империя заминавали и кервани, натоварени със зехтин и вино;
4. Арабите идват на Пиренейския полуостров през 7 в. и донасят със себе си други виждания относно какво и как да се произвежда. Слага се началото на отглеждането на кайсии и портокали, както и нюх към черния пипер и шафрана;
5. Ако пробвате испанските десерти, ще се учудите защо се използват бадеми в почти всички техни разновидности. Това се дължи на евреите;
6. След откриването на Америка и след пристигането на европейците на Пиренейския полуостров към менюто на местните жители се добавили и зеленчуци като домати, картофи и царевица. Този процес обаче доста се забавил, тъй като всички болести, които европейците донесли със себе си, в продължение на десетилетия били прехвърляни на новите продукти, които обичали да похапват и които се наложили сред испанско говорящите жители;
7. В испанската кухня могат да се открият и много френски следи, особено при приготвянето на десертите. Така например ягодовият или малиновият сладолед със сметана продължава и днес да вълнува деца и възрастни.
Коментари