Безспорно най-изисканият и най-разпространен ордьовър в Испания е тапас. Той се приготвя изключително лесно и става все по-популярен извън територията на страната. Освен като ордьовър, тапас може да се поднесе и като гарнитура, и като изискано ястие.
Все повече стават тематичните заведения, които изцяло се специализират в приготвянето на тапас. Елитни ресторанти, дори у нас, включват испанското предястие в менюто си.
Наименованието "тапас" произлиза от испанския глагол за покривам. Източници твърдят, че първите тапас представлявали филии хляб или месо, с които любителите на шери в андалусийските таверни покривали чашите си, за да не ги полазват плодови мушици. Обикновено месото било шунка или чоризо, т.е. такова, което предизвиква усещане за жажда.
Поради това много бармани и ресторантьорите започнали да измислят разнообразие от снаксове и ордьоври, които да се сервират към шерито, и така увеличили продажбите си на алкохол. Смята се, че тапас са измислени от испанците, за да върви разговорът на масата.
Тапас
За 4 порции
Необходими продукти: 3 с.л. зехтин, 1 глава лук кромид стар, 3 броя картофи, 2 скилидки чесън стар, 2 броя червени чушки, 6 броя яйца, 1/2 ч.л. червен пипер лют, 1 връзка магданоз пресен
Начин на приготвяне: Фурната се загрява предварително – на 180 С с вентилатор или 200 С, в зависимост от силата ѝ.
2 с.л. зехтин се загряват в тиган. Лукът и картофите се обелват и нарязват и се пържат на умерена температура около 20 минути - до омекване на картофите. Постепенно се прибавят изчистените от семките и нарязани на ситно чесън и чушки през последните 5 минути на сотирането.
Сместа се прехвърля в голяма купа, подправя се на вкус и се оставя да изстине. Добавят се яйцата, лютивият червен пипер и магданозът и се оставя още 5 минути да престои.
Във фурната се поставя тава с тънки стени, да се затопли за няколко минути. Вади се и се намазнява, след което в нея се изсипва яйчената смес и се запича за 15-20 минути, докато се стегне. Когато е готово се вади, охлажда и нарязва на квадрати. Сервират се с избрано испанско вино.
Тортийас с гуакамолеса други прекрасни парти хапки и прекрасен ордьовър. Те с изключително високо ценени от всеки испанец.
Тортийас с гуакамоле
За 8 броя
Необходими продукти: 3 броя зряло авокадо, 2 малки домата, 1 глава дребен лук, нарязан много на ситно или настърган, 1 скилидка чесън, пресован, 1 червена люта чушка, нарязана на ситно, без семките, 2 с.л. магданоз, нарязан на ситно, 2 с.л. лимонов сок, 2 пакета по 200 г готови тортийас или чипс, сол на вкус
Начин на приготвяне: Авокадото се обелва и намачква с вилица. Доматите се обелват, семките им се махат и се нарязват на ситни кубчета. Авокадото, доматите, лукът, чесънът, чушката, магданозът се разбъркват добре и се подправят с лимоновия сок и сол на вкус. Готовото гуакамоле се поднася поръсено с тортийас или чипс.
Коментари