Думата „ордьовър” е френска. Буквално фразата „Hors d'oeuvre” означава „извън работата, извън основното", но в кулинарията носи смисъла на храната, която предшества основното блюдо на масата.
Ордьовърът обикновено е ястието предлагано в по-малки количества, понякога преди или след супата, когато хората следват някаква последователност в храненето, но винаги преди основното. С него се цели повишаване на апетита и нагласа към следващото ястие. В някои случаи пък се поднася, тъй като до сервирането на основното ястие може да измине дълго време.
Френските ордьоври биват както топли, така и студени. Като цяло френската кухня залага изключително много на сирената и морските продукти, поради което те присъстват в огромна част от ордьоврите. Ето най-изисканите от тях:
Студено плато от сирена
Необходими продукти: ананас, грозде, кашкавал, синьо сирене, сирене ементал.
Начин на приготвяне: Продуктите се нареждат в голяма чиния за ордьоври и се поднасят.
Крокетите са типично френски ордьовър. Представляват парчета храна като кайма, сирене или зеленчуци, оформени в цилиндрична или плоска кръгла форма, покрити с галета и изпържени дълбоко.
Крокети с кашкавал
Необходими продукти: 1 п. къдрав чипс със сол (150 г), 400 г кашкавал, 4 яйца, черен пипер, галета за овалване, олио за пържене.
За соса: 200 г заквасена сметана, 1 връзка копър.
Начин на приготвяне: Чипсът се натрошава, а кашкавалът се настъргва. Разбъркват се добре с яйцата и черния пипер на вкус. От полученото се оформят малки крокети, овалват се в галета и се оставят да престоят в хладилник 30 мин. Пържат се на умерен огън, до получаване на загар. Крокетите се поднасят със сос от заквасена сметана и ситно нарязан копър.
Пълнени стриди
Необходими продукти: 24 здраво затворени стриди, 1 малка глава лук, 2 лъжички магданоз, 20 г масло, 200 г сметана, 1 лъжица настъргано твърдо сирене, галета, черен пипер, сол.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се изпържва с магданоза в масло до пожълтяване. Прибавя се сметаната и се вари 1 минути. След това се прибавят сиренето, 1 лъжица галета, черен пипер и сол. Ври няколко секунди, докато сместа се сгъсти.
Стридите се почистват с четка, отварят се и им се отстраняват мустачките. Връщат се в измитите раковини, нареждат се върху плоска тавичка и се заливат с приготвения сос.
Отгоре се поръсват с галета и се поставят за 2 минути под грил. Полученият ордьовър се поднася веднага, тъй като се втвърдяват при престояване.
Коментари