Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Изискано меню за специални поводи

Изискано меню за специални поводи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Официална вечеря
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.

Специалните поводи изискват и специално меню. Пригответе изискани ястия, с които да изненадате гостите и близките си.

Гъбите с мед са изискано, а и не много трудно за приготвяне предястие.

Необходими продукти: 300 грама печурки, 2 супени лъжици мед, 4 супени лъжици соев сос, 1 супена лъжица бяло сухо вино, 2 пера зелен лук, 1 чаена лъжичка сусам, 1 чаена лъжичка зехтин.

Гъби с мед

Начин на приготвяне: Гъбите се нарязват на филийки, лукът се нарязва на ситно. Приготвя се марината от зехтина, меда, соевият сос и виното. Гъбите се слагат в тиган и се заливат с маринатата, оставят се за 15 минути и два пъти се разбъркват.

Тиганът се слага на котлона на бавен огън и се пъргат гъбите, докато сосът не се карамелизира. Поднася се със сусам и зелен лук.

Норвежките рулца от сьомга са изискани и вкусни.

Необходими продукти: 250 грама пушена сьомга, половин супена лъжица горчица, 250 грама меко сирене, 4 клончета копър, половин лимон.

Начин на приготвяне: Копърът се нарязва на ситно, лимоновата кора се настъргва. В купа се смесват сиренето, горчицата, лимоновата кора и копърът. Върху домакинско фолио се слагат парчетата риба така, че да се застъпват. Намазват се с плънката и с помощта на фолиото се прави руло. Слага се в хладилника за 1 час и след това се нарязва на резени, като ножът се мокри, за да е лесно рязането.

Рулца от сьомга

Стилно и вкусно основно ястие е руло с пъдпъдъчи яйца.

Необходими продукти: 1 килограм кайма, 250 грама бял хляб, половин литър прясно мляко, 2 белтъка, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 морков, 4 супени лъжици олио, връзка магданоз, 20 пъдпъдъчи яйца, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Каймата се смесва с накиснатия в млякото хляб, добавят се разбитите белтъци. Каймата се оставя в хладилника. Пъдпъдъчите яйца се сваряват и се обелват. Магданозът се нарязва на ситно, лукът, морковът и чесънът се нарязват на ситно.

В 2 супени лъжици олио се запържват лукът, чесънът и морковът и се добавят заедно с олиото от пърженето в каймата. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Добавя се магданозът.

От каймата се оформя руло и върху него се слагат сварените пъдпъдъчи яйца. С натискане се вкарват в рулото. Пече се 40 минути на 200 градуса, увито във фолио. Когато минат 20 минути, се отваря фолиото.

Изискан десерт е глазираната морковена торта.

Морковена торта

Необходими продукти: 5 моркова, 1 чаша брашно, 100 грама масло, 150 грама обелени бадеми, 1 чаша кафява захар, 3 яйца, 1 белтък, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 2 портокала, щипка канела, 150 грама пудра захар, 100 грама кайсиев конфитюр, масло за намазване на тавата.

Начин на приготвяне: Морковите се настъргват на ситното ренде. Кората на портокалите се настъргва на ситното ренде. Изцежда се сокът от половин портокал.

Брашното се смесва с бакпулвера и се пресява, добавя се смлените на прах в блендер бадеми. Добавят се в брашното. Маслото се бие със захарта, добавя се портокаловата кора и канелата и се разбърква. Едно по едно се добавят яйцата.

Добавя се брашното, добавят се морковите и разбитият на сняг белтък. Разбърква се. В намазана с мазнина и поръсена с брашно тава се излива тестото и се пече на 180 градуса около 40 минути.

Блатът се вади и се охлажда върху решетка. Реже се на две по дължина и между блатовете се намазва конфитюр. За глазурата се смесват портокаловият сок и пудрата захар. С тази глазура се покрива тортата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest