Когато пролетта ни връхлети, всичко се променя. Дните стават по-дълги и времето се затопля. Навсякъде е раззеленено и цветно, а всичко се усеща по-светло и ярко - включително и десертите. Време е да загърбите ябълковите и тиквени пайове и да отстъпите място на пролетните вкусове.
Лимоновият чийзкейк мус е лек, пухкав и е достатъчно богат, за да бъде поднесен като изискан десерт. Той е свободен от всичкото тежко масло и брашно от зимните сладкиши, а вместо това излъчва ярки цитрусови аромати и има топяща се в устата кремообразна текстура.
Това е наистина мечта и ще впечатли всеки гост с минимални усилия от ваша страна. Можете да замените боровинките с всякакви други плодове, които са ви под ръка. Мусът може да се приготви до 24 часа преди сервиране и да се охлади в отделни съдове или малки купички.
Какво ви е нужно:
1/3 чаша пресен лимонов сок, 1/2 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 1 чаена лъжичка желатин, 1/3 чаша вода (вряща), 250 грама крема сирене, 1 1/4 чаша захар, 1/2 чаена лъжичка ванилов екстракт, 1 щипка сол
За украса:1 1/2 чаша бита сметана, 1/4 чаша пресни боровинки
Как да го направим:
В малка купа смесете лимоновия сок, лимоновата кора и желатина. Разбъркайте и добавете врящата вода. Бъркайте, докато желатинът се разтвори. Приберете в хладилника, докато започне да се стяга, около 1 до 2 часа. В друга малко по-голяма купа смесете сиренето, 1 чаша захар, ванилия и сол.
Разбива се с миксер, докато се получи хомогенна смес. След като лимонът и желатиновата смес са започнали да се стягат, добавете го в сместа със сиренето и разбъркайте добре. Към битата сметана добавете останалата захар постепенно и бъркайте до готовност. След това отделете 1/3 за украса.
Внимателно смесете битата сметана с другата смес до получаване на еднороден крем. Разпределете в отделни купички и охладете за една нощ (или ден).
Преди сервиране украсете с битата сметана и боровинките. Може да добавите и настъргана лимонова кора или каквото ви харесва. С каквото и да го декорирате, крайният ефект ще е един и същ - един неустоимо вкусен десерт.
Коментари