Ягоди, череши, вишни, малини… Имаме само няколко седмици, за да се възползваме от тези невероятни плодове с пролетен вкус и свежестта им.
С покачването на температурите апетитът намалява и това е времето, в което небцето ни се изкушава от повече леки храни, дори и това да са десертите. Дали ще ги приготвим предварително или в последния момент, те винаги са перфектната възможност да завършим едно добро хапване с нотка на свежест.
Ако нивото на сладкарските ви умения е слабо, може да опитате с мусове от пролетни плодове, които ще ви изкушат с въздушната си текстура. Панакотата с ванилия е винаги идеална компания за един ягодов крем например.
Ако обаче искате да съберете очите на гостите си, може да заложите на превъзходна ягодова торта, която да придаде най-добрия възможен вид на вашата маса. Декорирани с пресни плодове, чийзкейкът, баварският крем, торта Шарлота или Павлова също ще привлекат маса почитатели. За още повече оригиналност не се колебайте да замените яйчения крем с крем от плодове например.
Хубавите череши пък могат да придадат вкусна и свежа изисканост на крамбъла, пая, мъфините и тортата. Те могат да бъдат комбинирани с шамфъстък или бадеми за още по-великолепен вкус. А за да завършите подобаващо едно вкусно ястие, може да заложите на простота на една салата от ягоди. Тя може да бъде украсена с листа от босилек или мента за повече свежест.
Ето няколко идеи за пролетни десерти:
Салата от ягоди с балсамов оцет
Това е една лесна, бърза и пълна със свежест рецепта за пролетен десерт, в която ягодите са съчетани и с мус от маскарпоне и босилек.
За приготвянето на 6 порции ще са ви нужни не повече от двайсетина минути. А също и около 800 г ягоди, 300 гр маскарпоне, 50 г захар, белтъкът от едно яйце и 6 клончета босилек. За сиропа ще са ви необходими още около 100 г захар и 10 мл балсамов оцет.
Приготвянето започва с оцета - смесете в една тенджера 100-те грама захар и 25 мл вода.
Загрейте на огъня и оставете да ври 8 минути, след това добавете балсамовия оцет и варете още 2 минути. Отместете тенджерата от огъня и оставете сиропа да изстине.
През това време разбийте на сняг белтъка на яйцето с 50 грама захар. Добавете внимателно маскарпонето и разбъркайте с шпатула, за да се получи хомогенна смес. Сложете на хладно.
Измийте ягодите и ги избършете. Смесете ги внимателно с изстудения сироп. Преди да сервирате разделете ягодите в купи и добавете от маскарпонето. Украсете с босилек и съчетайте с малки сладки.
Панакота с череши
Този прочут италиански десерт е лесен за приготвяне и особено вкусен. За да го приготвяте си отделете малко повече от два часа. За същинската му направа ще са ви нужни едва 20-ина минути, но и още два часа за престоя му в хладилника. Иначе за четири порции ще са ви нужни малко продукти - 500 г течна сметана, 125 г захар, една ванилия и 4 листа желатин. А също така и 500 г узрели череши, 150 г захар и 1 супена лъжица лимонов сок.
Първо пригответе панакотата - размекнете листата желатин в студена вода. Изсипете течната сметана в една тенджера. Добавете захарта и ванилията разрязана на две парчета. След това загрейте внимателно и разбърквайте докато захарта се стопи. Добавете желатина и махнете крема от огъня. Разбъркайте, извадете ванилията и оставете да се охлади. Разделете сместа в малки форми и оставете да изстине на хладно за най-малко два часа.
Преди да сервирате извадете костилките на черешите. След това изсипете захарта и лимоновия сок в тиган. Оставете да се разтопи за около 2 минути на тих огън и добавете черешите. Гответе около 4 минути на силен огън, разбърквайки често с дървена лъжица. След това махнете от огъня и оставете да се изстуди.
В момента на сервиране изсипете панакотата в чинии и я сервирайте обградена от черешите и техния сок. Страхотен пролетен десерт!
Коментари