Лято е и на пазара могат да се открият един от най-обичаните плодове – кайсиите. Влагането им в различни рецепти за свежи и леки десерти превръща всеки сладкиш в истинско изкушение.
Сладкиш с кайсии и маскарпоне
Необхидими продукти:
За основата: 180 г брашно, 50 г пудра захар, 3 с.л. смлени бадеми, ½ ч.л. бакпулвер, щипка сол, 125 г студено масло, нарязано на кубчета, 1 яйце, 2 с.л. конфитюр от кайсии
За пълнежа: 250 г маскарпоне, 50 г пудра захар, кората на 1 портокал, 1 ч.л. ванилова захар, 150 г цедено мляко или заквасена сметана, 150 г сметана за разбиване, 6 кайсии, 4 с.л. конфитюр от кайсии, 2 с.л. коняк
Начин на приготвяне: Брашното се пресява с пудрата захар и бакпулвера. Смесват се с бадемите и солта и се стрива на трохи с маслото. Добавя се и яйцето и се размесва добре. Прибира се в хладилника за 40 минути.
Тестото се разточва върху хартия за печене и се слага на дъното на тавичка с диаметър 28 см. Оформя се ръбче, набожда се с вилица и отново се прибира в хладилника за 10 минути. Блатът се пече около 20 минути във фурна, загрята на 180 градуса, докато се зачервят ръбчетата. Когато е готов, се вади от хладилника и се оставя да се охлади напълно, след което се намазва с конфитюра от кайсии.
Пълнежът се приготвя, като маскарпонето се разбива с пудрата захар, кората от портокал, ванилената захар и цеденото мляко. Прибавя се и разбитата сметана и се разбърква добре.
Кремът се сипва и разстила върху блата. Конякът се разбърква с конфитюра и се слага да заври. В него се слагат кайсиите, разрязани на половинки. Разбъркват се, за да ги покрие сосът, и се подреждат върху крема. Готовият десерт с кайсии се охлажда 2 часа в хладилник преди сервиране.
Летен сладкиш с кайсии
Необходими продукти: 1/2 кг кайсии, 200 г захар, 125 г масло, 4 яйца, 200 мл прясно мляко, 450 г брашно, 1 пакет бакпулвер, 3 г амонячна сода, 30 г пудра захар за поръсване, 1 ванилия (канела)
Начин на приготвяне: Маслото и захарта се разбиват до получаване на пухкава смес. Към нея едно по едно се добавят яйцата, прясното мляко, в което е разтворена амонячната сода, и брашното, размесено с бакпулвера, при постоянно бъркане.
Получената смес се изсипва в подходяща тава, намазана с част от маслото и поръсена с брашно. Върху нея се нареждат кайсиите, нарязани на половинки или четвъртинки, с разреза нагоре. Сладкишът се пече в умерена фурна. Когато е готов, се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар, ароматизирана с ванилията или канелата.
Опитайте още нашите предложения за леки десерти с кайсии:
- Френски сладкиш с кайсии;
- Крамбъл с кайсии и канела;
- Бърз кекс със сушени кайсии;
- Бърз сладкиш с кайсии;
- Крем кайсии.
Коментари