Романтичната среща ще протече по-непринудено, ако приготвите вкусни и леки десерти, които помагат за разнежващо и отпускащо настроение. За целта направете френски целувки със стафиди и италиански бисквити.
За френските целувки ще ви трябват 2 белтъка, 100 г захар, 30 г нарязани захаросани портокалови корички или сушени кайсии, 100 г стафиди, 80 г смлени лешници, 100 г натурален шоколад, 10 г масло, 100 г филирани бадеми.
Разбийте белтъците със захарта на сняг. Постепенно добавете портокаловите корички, смлените лешници и стафидите. Оформете целувки в тава, постлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 120 градуса фурна. Целувките се пекат около час. В това време разтопете шоколада, като постоянно го разбърквате.

Добавете маслото в шоколада. Готовите целувки извадете от фурната и оставете да изстинат. Студените целувки потопете в шоколадовата глазура и украсете с филирани бадеми.
Хрупкавите италиански бисквити са вкусни и изненадват с букет от аромати. Необходими са 2 чаени чаши брашно, 1 супена лъжица мед, половин чаша пудра захар, половин чаша стафиди, една чаша орехи, 100 г натурален шоколад, 3 супени лъжици ром, 200 г масло, половин чаена лъжичка сол, щипка канела, щипка индийско орехче.
Накиснете стафидите в ром за половин час. Изсушете орехите или ги запържете в сух тиган и ги счукайте. Ако медът е захаросан, разтопете го на водна баня.
Мекото масло разбийте с меда, пудрата захар, добавете настъргания шоколад, орехите и стафидите, подправките и солта, добавете по малко брашното.
В намазана с мазнина и поръсена с брашно или постлана с хартия за печене тава поставете малки топчета от тесто, леко ги притиснете и печете в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Коментари