Съвети при приготвяне на чийзкейк
Чийзкейкът е един от най-вкусните и леки десерти. За плънката при приготвянето на чийзкейк се използват сирене рикота, маскарпоне или извара. Не се престаравайте с маслото за основата, спазвайте пропорциите и температурния режим на изпичане и охлаждане.
Основата на чизкейка не трябва да стои продължително време във фурната, след като блатът вече е изпечен. Той трябва да се охлади върху решетка.
За опростяване на технологията, основата от маслени трохи може да не се запича, а просто да се притисне и да се сложи в хладилника.
Може да заместите основата на чийзкейка със смес от натрошен корнфлейкс, смлени ядки, пудра захар и масло. Опитните кулинари смятат, че класическият чизкейк не е необходимо да се пече.
Във Великобритания чизкейкът е непечен студен десерт, в който обикновено базовият слой се прави от натрошени бисквити, смесени с масло, мляко, захар, сметана и желатин.
Рецепта за чийзкейк с ягоди
Чийзкейкът с ягоди е много лесен и вкусен десерт. Можете да замените ягодите с други плодове по избор.
Необходими продукти:
За основа: 300 грама бисквити, половин чаша захар, 120 грама омекнало масло, 1 супена лъжица зехтин за намазване.
За плънката: 300 грама маскарпоне или крема сирене, половин чаша пудра захар, половин чаша течна сметана, 2 чаени лъжички лимонов сок.
За украса: 500 грама ягоди.
Бисквитите заедно със захарта смелете в блендер. Добавете омекналото масло и разбъркайте до получаване на еднородна маса.
Стените и дъното на тава намажете с мазнина. Сипете сместа, като я разстилате на равен слой. Сложете в загрята на 200 градуса фурна и печете 8 минути. Изчакайте добре да изстине и извадете от тавата.
За плънката разбийте сиренето с пудрата захар. Отделно в блендер разбийте сметаната и лимоновия сок. На тънка струйка излейте тази смес в сиренето. Размесвайте с леки движения отдолу нагоре.
Сипете плънката в изстиналата основа и поставете в хладилника за 3 часа. Измийте ягодите, изцедете ги и подредете върху плънката. Оставете домашния чийзкейк в хладилника за още 30 минути.
Не пропускайте да опитате също:
Коментари