Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да ядем плодове изискано

Как да ядем плодове изискано

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Банан

За да се представим добре, когато сме на гости, на ресторант или на банкет, добре е да знаем как се ядат изискано плодовете. Всяка дама ще изглежда изискано, ако красиво яде плод пред новия си обожател, който я е поканил на вечеря.

Ябълките и крушите се взимат от общата купа и със специален нож за плодове се обелват, като се образува спирала от кората. Започва се от дръжката, а обеленият плод се слага в средата на чинията. С помощта на нож се разрязва на две, а после половинките се разрязват на парченца. Те се ядат с помощта на вилица.

Праскови и кайсии – те се ядат по различен начин. Прасковите се взимат и над чинията се обелват, ако не ги ядете с “кожата”, с помощта на нож. После разрязвате на две, махате костилката и отрязвате по малко от половинките. Ядете с вилица. Кайсията се разрязва с нож, но половинките се слагат с пръсти в устата.

Големите сливи се чупят с ръце и се вади костилката. Малките се стискат така, че да се отворят, и се вади костилката. Гроздето се взима с ръце.

Плодове

Ако не ядете гроздето с ципата, по-добре не го правете пред хората. Понякога гроздето се сервира на зърна в купички – в този случай се яде с лъжичка. Семките се плюят в лъжичката и се изтърсват на ръба на специална чинийка.

Портокалът се срязва над чиния така, че да може да се обели лесно. След това портокалът се поставя в средата на чинията и се бели, докато не заприлича на отворено цвете. С нож и вилица се режат парченца портокал, освобождават се от семките и се ядат.

Мандарините се ядат без прибори. Бананите се обелват, слагат се върху чинията и се режат с помощта на нож, след което се ядат с виличка. Ананасът се сервира изчистен от кората и сърцевината и нарязан. Консумира се с нож и вилица. Ако е в сироп, се яде с лъжичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest