За да се представим добре, когато сме на гости, на ресторант или на банкет, добре е да знаем как се ядат изискано плодовете. Всяка дама ще изглежда изискано, ако красиво яде плод пред новия си обожател, който я е поканил на вечеря.
Ябълките и крушите се взимат от общата купа и със специален нож за плодове се обелват, като се образува спирала от кората. Започва се от дръжката, а обеленият плод се слага в средата на чинията. С помощта на нож се разрязва на две, а после половинките се разрязват на парченца. Те се ядат с помощта на вилица.
Праскови и кайсии – те се ядат по различен начин. Прасковите се взимат и над чинията се обелват, ако не ги ядете с “кожата”, с помощта на нож. После разрязвате на две, махате костилката и отрязвате по малко от половинките. Ядете с вилица. Кайсията се разрязва с нож, но половинките се слагат с пръсти в устата.
Големите сливи се чупят с ръце и се вади костилката. Малките се стискат така, че да се отворят, и се вади костилката. Гроздето се взима с ръце.
Ако не ядете гроздето с ципата, по-добре не го правете пред хората. Понякога гроздето се сервира на зърна в купички – в този случай се яде с лъжичка. Семките се плюят в лъжичката и се изтърсват на ръба на специална чинийка.
Портокалът се срязва над чиния така, че да може да се обели лесно. След това портокалът се поставя в средата на чинията и се бели, докато не заприлича на отворено цвете. С нож и вилица се режат парченца портокал, освобождават се от семките и се ядат.
Мандарините се ядат без прибори. Бананите се обелват, слагат се върху чинията и се режат с помощта на нож, след което се ядат с виличка. Ананасът се сервира изчистен от кората и сърцевината и нарязан. Консумира се с нож и вилица. Ако е в сироп, се яде с лъжичка.
Коментари