Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кога е вредно да ядем много плодове

Кога е вредно да ядем много плодове

Кога е вредно да ядем много плодове

Доказано е, че за 90 % от хората плодовете са много здравословна храна. Те са питателни продукти с природен произход, заради което се отнасят към истинската храна, съдържаща много полезни за тялото вещества - на първо място витамини, също минерали, някои съдържат полезни мазнини и други.

Те подпомагат нормалната работа на редица вътрешни органи и са незаменими при диети за отслабване. Обикновено се препоръчват повече плодове в диетата.

Има обаче и някои случаи, при които по-големите количества плодове се смятат за вредни.

Ето и кои са случаите, при които е вредно да се ядат много плодове

Въпреки че плодовете са здравословна храна, ето случаите, при които те трябва да се ограничат силно или да се избягват напълно.

Нетолерантност към плодове

Ядем много плодове

Яденето на плодове може да доведе до неприятни храносмилателни симптоми при хора с непоносимост към определен вид въглехидрати, намиращи се също в боба и пшеницата. На тези хора се препоръчват диети с ниско съдържание на тези въглехидрати, за да се избегнат разстройството, запекът, газовете и подуването на корема. Такова плодове са портокалите, мандарините, неузрелите банани, гроздето, кивито, лимоните, боровинките, малините, ягодите.

Забрана за плодове при кетонна диета

Основната цел на кето диета е да се намали приемът на въглехидрати, за да се даде възможност на тялото да използва кетонните тела за гориво вместо глюкозата. То навлиза по този начин във фаза на кетоза. Кетозата настъпва, ако приемът на въглехидрати падне под 50 грама на ден, или до 20-30 грама.

При такава диета може да се консумират само беритата от плодовете, защото са с много ниско съдържание на въглехидрати.

Сушени плодове и плодови сокове

Много плодове

Дори истинският плодов сок, който е 100 процента натурален, не се препоръчва заради високото съдържание на захар. При плодовия сок се консумира много голямо количество захар за кратко време, тъй като няма съпротива при дъвчене на плода, което забавя консумацията и прави по-лесно приемането на захарта за по-дълъг период от време.

Сушените плодове също не са добра идея. В тях има много захар, а и се консумират големи количества за кратко време. Смутита са по-приемливи в този смисъл, стига да не се прекали и с тях.

Плодове при диабет

Консумацията на плодове при диабетно болните е въпрос, по който не съществува пълно единство на мненията. Има плодове, които повишават кръвната захар повече от други и е нужно да се следи по-стриктно кръвната захар след консумацията им. От друга страна, в повечето плодове се съдържат полифеноли, които подпомагат контрола над захарта в кръвта. Те осигуряват по-ниски нива на оксидативен стрес и възпаление при диабетици.

Вижте още:

- Бедни на целулоза плодове и зеленчуци;

- Плодове и зеленчуци при гастрит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest