Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кога не е полезно да ядем сирене

Кога не е полезно да ядем сирене

Ядене на сирене

Сиренето като хранителен продукт

Сиренето е един от най-старите хранителни продукти в менюто на хората. Още в зората на времето хората се научили да съхраняват млякото, обработвайки го в различни продукти, основно в сирене.

Днес сиренето присъства в менюто в огромно разнообразие и е любимо лакомство за много хора, често е храна, която присъства ежедневно на трапезата. Съществуват много видове сирене с различни вкусови качества, начин на производство, суровината за приготвяне, начини на зреене и други.

Освен наистина голямото разнообразие от вкусови качества, сиренето носи много ползи за организма, доставяйки протеини и калций за укрепване на костната плътност и зъбите. Източник е също на витамини А, D, група В, поддържащи имунитета и неврологичното здраве, както и цинк, фосфор и полезни пробиотици. Затова сиренето като цяло се смята за полезна храна.

Има обаче и доста случаи, при които трябва да се консумира с повишено внимание.

Кога сиренето може да бъде вредно

Сирена

Ето и някои недостатъци на сиренето, поради които то не е полезна храна за някои хора.

Има рискове при някои хора, ако се консумира сирене редовно и в големи количества. На първо място това са възрастните, над 65 години. С напредване на възрастта човешкият организъм губи способността да разпознава и елиминира микробите, което често води до сериозни хранителни заболявания при по-възрастни от 65 години.

Важи най-вече за сирената с плесен, които може да доведат до здравословни нарушения и при малки деца, бременни жени и кърмачета. Листериите, салмонелата и бруцелата пък са често срещани бактериални замърсители, открити в меките сирена, което ги прави неподходящи за уязвимите откъм имунитет групи.

Непастьоризираните сирена може да доведат до хранителни отравяния при много хора, особено при чувствителна храносмилателна система.

За кои хора не е полезно да ядат сирене

Страдащи от високо кръвно налягане

Една порция сирене може да съдържа до 450 милиграма натрий. Някои като пармезанът, фетата и романо съдържат повече сол от другите. Те са неприемливи за хора с високо кръвно налягане.

Страдащи от сърдечни заболявания

Диетата с високо съдържание на мазнини води до сърдечни проблеми. Необходимо е да се ограничи дневният прием на наситени мазнини до 5-6 процента от калориите за деня. Особено внимателни трябва да бъдат хората с регистрирани сърдечни заболявания.

При непоносимост към лактоза

Болки в стомаха

Сиренето съдържа лактоза, захар, която хората с непоносимост не могат да усвоят, защото телата им нямат ензима, който я разгражда, а освен това с напредване на възрастта производството му намалява.

Твърдите отлежали сирена като пармезан, швейцарско сирене и чедър са с ниско съдържание на лактоза и са алтернатива за тези случаи.

При артрит и мигрена

Сиренето може да има вредни последици при хора с артритни заболявания и мигрена. То ще задълбочи симптомите заради съдържанието на тирамин при мигрена и високото съдържание на протеини при артрит.

При храносмилателни проблеми

Сиренето може да влоши проблемите с храносмилането, засилвайки газовете, подуването, запека, болките в коремната област, най-силно изразени при страдащи от лактозна непоносимост.

Препоръчителна доза сирене

Българско сирене

Диетолозите препоръчват около 30-50 грама сирене дневно при здрави хора, без проблеми, предизвиквани от съставките в сиренето. Добре е сиренето да се комбинира с ябълки, билки, ядки, за да бъде по-здравословно. Комбинацията на сирене с вино е класика, която се спазва навсякъде по света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен