Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Полезни супи при гастрит и болен стомах

Полезни супи при гастрит и болен стомах

AdminAdmin
Администратор
9484
Полезни супи при гастрит и болен стомах

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха и най-често негови причинители са стресът и неправилното хранене.

Ако страдате от това заболяване трябва да внимавате с какво се храните, а най-добре изцяло да промените менюто си, като включите в него храни, които намаляват киселинността в стомаха и не дразнят лигавицата. Ето някои полезни и вкусни идеи.

Зеленчукова крем супа

Необходими продукти: 2 листенца пресен босилек, 300 г картофи, 120 г тиквички, 250 г моркови, 400 мл зеленчуков бульон, сол.

Необходими продукти за пюрето от чушки: 1/2 ч. л. прясна мащерка, 1 печена червена чушка, 50 г доматено пюре, 1 ч. л. зехтин, 1 печена червена чушка, сол.

Начин на приготвяне: Нарежете зеленчуците на едри парчета и залейте със зеленчуковия бульон. Добавете босилека и нека всичко да поври на котлона за около 20 минути. Пасирайте вече омекналите зеленчуци заедно с бульона и ги поръсете със сол.

Пюрето от чушки се приготвя, като всички зеленчуци се нарежат на ситно и после се пасират. Добавя се мащерката и зехтина и се овкусява със сол.

Крем супата се сервира в купички, като се гарнира с пюрето от чушки и ситно нарязана мащерка.

Полезни супи при гастрит и болен стомах

Диетична пилешка супа

Необходими продукти: бяло месо от 1/2 пиле /без кожата/, 2 моркова, 1 глава лук, 2 домата, 1 зелена чушка, 1/2 ч. чаша царевица от консерва, магданоз, черен пипер, кубче бульон, 1 яйце, 2 с. л. кисело мляко или лимонов сок.

Начин на приготвяне: Сварете месото и после го нарежете на малки парченца. Нарежете и останалите зеленчуци. Доматът трябва предварително да бъде обелен, за да не дразни стомаха. Изсипете ги във водата, в която е вряло пилето, като пуснете вътре и кубчето концентриран бульон.

След като зеленчуците поомекнат, можете да върнете обратно в тенджерата и пилешкото месо. Добавете черен пипер и сол, а пет минути преди да махнете супата от огъня, сложете застройка, приготвена от разбитите мляко и яйце.

Едновременно с това разбърквайте, така че да не се пресече. Накрая сервирайте супата, като към нея добавите лъжичка ситно нарязан магданоз.

Внимание: При болен стомах и киселини, ограничете подправките до минимум, намалете лютото!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest