Всяка национална трапеза се характеризира със своите традиции и порядки. Италианците са известни по света със своята паста и пици, испанците със своята паеля, скандинавските държави с рибните си деликатеси, поляците със своите желирани салати, австралийците с традиционния си десерт Лемингтън, англичаните с незабравимата комбинация фиш енд чипс, германците с ароматните си наденички и други местни колбаси, японците със сушито си, китайците с приготвените в бързо запържените в уок ястия и т.н. и т.н.
Запитвали ли сте се обаче какво е характерно да се поставя на масата сред балканските народи. Много простоц- няма как един истински балканджия да седне на масата без хляб и сирене. Не френско или швейцарско сирене, а най-обикновеното бяло сирене, характерно предимно за България.
От малки сме свикнали да ни повтарят колко полезно е бялото сирене, защото то е богато на калций, цинк, фосфор, протеини и мазнини, но също така изобилства и от витамините от А и В 12. Доказано е, че ако наистина консумирате домашно сирене, което се приготвя от животни, които се хранят само с трева, вие бихте си набавяли цял коктейл от хранителни вещества, включително и витамин К2 и омега-3 мастни киселини. Повтаряме- ако сиренето е наистина такова, каквото описахме по-горе, защото такъв продукт може все по-трудно да бъде намерен.
Както ви е добре известно с никаква храна, колкото и да е полезна тя за нас, не бива да се прекалява. В следните редове ще ви покажем какви са възможните последици от преяждане със сирене.
Какво ще стане, ако преядете със сирене
Газове и подуване
През последните години се наблюдава тенденция към покачване броя на хората, имащи непоносимост към лактозата. Организмът им просто не може да я преработва, а в редица случаи те много късно разбират, че имат подобен проблем. Ако хапвате дори и ограничени количества сирене, но усещате подуване на корема или поява на газовете, то непременно се прегледайте дали това не се дължи именно на консумацията на сирене и млечни продукт.
Казеинът, който се съдържа в млякото, от което се произвежда и сиренето, може също да е проблем за хората, имащи алергии към казеин. Те не са никак безопасно явление, защото могат да причинят уртикария, подуване на лигавиците, кожни обриви, затруднено дишане и др. Ако имате алергия към казеин, преяждането със сирене може да е изключително опасно за вас.
Покачване на тегло
Преяждането със сирене може да доведе и до покачване на теглото, защото често е прекалено богато на мазнини. Имайте предвид, че някои от по-скъпите твърди сирена са много висококалорични. Типичен пример са т. нар зелено сирене Оси-ирати, Пармезан, Конте, Брофор и др. Но и добре познатите ни Чедър, Гауда, Ементал, Рокфор и Бри са с калорийно съдържание от над 350 на 100 г продукт. Освен че са и много солени.
Заплаха за сърцето
Прекомерната консумация на бяло сирене крие рискове от сърдечно-съдови заболявания защото е богато на натрий. Особено опасно е за хората с високо кръвно налягане. В подобни случаи винаги обезсолявайте сиренето и го консумирайте в ограничени количества.
Гадене
И както сами се досещате, както може да се случи с преяждането с каквато и да е храна, просто можете да получите позиви за гадене. Представете си стомахът ни като балон, който макар и при препълване да не може да се спука, то по някакъв начин ще иска да се избави от това, което му е дошло в повече. В случая не въздух, а каквато и да е храна, консумирана без мярка.
Затова нашият съвет е да хапвате по кротко от празничните плата със сирена, за да се радвате на настроение и лекота в стомаха.
Коментари