Хората с нарушен метаболизъм и възпалена лигавица на стомаха трябва да бъдат предпазливи по отношение на храната. Плодовете и зеленчуците често са дразнещи, причинявайки обостряне на гастрита и болезнени последствия. Усложненията могат да бъдат избегнати, ако се научим да използваме плодовете и зеленчуците правилно.
Какви плодове и зеленчуци може да се консумират при гастрит?
Диетата при гастрит трябва да бъде мека и нежна. Болният стомах реагира на горещо и студено, кисело и сладко. Въпреки това диетата трябва да бъде балансирана. Познавайки основните принципи на храненето при гастрит, не само ще можете да избегнете обострянето на гастрита, но и да се възстановите и да победите болестта гастрит завинаги.
Плодове при гастрит
Ефективната и нежна диета при гастрит с ниска киселинност активира секреторната функция на храносмилателната жлеза и ще има благоприятен ефект върху стимулацията на солна киселина. Можете да ядете плодове, които не съдържат механични стимули, на малки порции в 5-6 приема. Този метод на хранене може да се нарече частично.
Към основната дневна дажба добавете ябълки, портокали, банани /узрели/, круши, кайсии, праскови и сливи. Тези продукти трябва да се консумират в течна форма след почистване на кожата им.
Раздробяват се, като се настържат или в блендер. Повече от два вида плодове не могат да се комбинират ежедневно. Комбинирайте по-голямо разнообразие от плодове - например цитрусови плодове и банани, сливи и ябълки, круши и праскови, кайсии и ябълка.
Трябва да се отбележи и ползата от натурален сок от нар, съдържащ шокова доза от витамини и микроелементи. Нарът стимулира мукозната мембрана да се възстанови, но е допустимо да се използва изключително в хипоацидния стадий при гастрит.
Зеленчуци при гастрит
Що се отнася до това какви зеленчуци могат да се консумират при гастрит с висока киселинност, лекуващият лекар по правило дава на пациента дълъг списък от разрешени и забранени храни. Запомнете, че всички имена са доста трудни, така че, когато купувате, ориентирайте се, включително и по цвета, който отразява полезните им свойства. Така че:
• Червените зеленчуци са най-спорните от целия списък. От дълго време е доказано, че те напълно се съпротивляват на рак и други злокачествени образувания и също така лесно се смилат и усвояват. Доматите обаче са богати на киселини, които дразнят стените на стомаха, яденето на червена ряпа и репички при гастрит предизвикват повишено производство на газ. Ето защо консумацията на тези зеленчуци в сурова форма трябва да бъде сведена до минимум. Но цвеклото и червените картофи, трябва да бъдат въведени задълхително в ежедневната диета.
• Оранжевите зеленчуци са богати на бета каротин. Този антиоксидант намалява възпалението на стомашната лигавица и активно предотвратява развитието на ерозивна форма на заболяването. Моркови, тикви, сладки картофи и тиквички, жълт български пипер при гастрит могат да бъдат включени без притеснения в менюто. Въпреки това преди да се консумират, не забравяйте да ги сварите или изпечете. В сурова форма те могат да предизвикат редица неприятни симптоми.
• Зелените зеленчуци са най-опасни. Въпреки това няма пълна забрана на тези продукти. Артишок, зелен лук, чушки, зеле - всички те могат да бъдат консумирани, дори и е необходимо, но само след топлинна обработка, с други думи - след бланширане или на пара.
• Виолетовите зеленчуци помагат да се предотврати развитието не само на гастрит, но и на много други заболявания, сред които могат да се идентифицират рак, инсулт и заболявания на сърдечно-съдовата система. Ако пурпурните моркови, картофите, чушките и патладжаните при гастрит могат да се консумират безпроблемно, но редица други зеленчуци трябва да се консумират с повишено внимание. Например, лилавото зеле и аспержите нямат добър ефект върху чревните тъкани, така че тяхната консумация трябва да бъде сведено до минимум.
• Белите зеленчуци попадат в две категории. Белите картофи не са толкова богати на каротин като жълтите, така че ефектът им върху тялото е предимно неутрален. В същото време използването на ряпа и лук трябва да се избягва, тъй като те са способни да предизвикат дискомфорт в червата.
Много полезни са и народните рецепти при гастрит. Цветът на храната не е ключов индикатор за определяне кои зеленчуци могат да се използват при гастрит с висока киселинност и кои при намалена секреция. Във всяка група има продукти от двете категории.
Вижте още полезни супи при гастрит.
Коментари