Повишената киселинност в стомаха буквално може да вгорчи живота ви. Почти на всеки от нас се е случвало да има киселини те са болезнено чувство на парене в гърдите или гърлото. Причините за това са много и с разнороден характер, понякога дори са симптом за сериозно заболяване като язва, гастрит, язва на дванадесетопръстника, гастроезофагеална рефлуксна болест, а съпроводени с болка в гърдите са признак за сърдечен удар. Друг път са в следствие на бременност, стрес, преяждане, неправилно хранене, употребата на алкохол или други лекарствени средства.
Лечението на киселините в стомаха е важно, защото, ако те не са инцидентно явление могат да увредят хранопровода. Езофагита е възпаление на лигавицата на хранопровода и ако не бъде лекуван може да доведе до сериозни проблеми като стесняването му, кървене и трудно преглъщане. От каквото и да са причинени киселините, то истината е една те са доста неприятни. За да облекчите симптомите много често се налага да се лишите от някои неща и след посещение при лекаря да се окаже, че трябва да промените диетата си. Ето и някои от топ храните, които трябва да избягвате.
Цитрусовите плодове и сокове като портокал, грейпфрут и портокалов сок. Те са с висока естествена киселинност и могат допълнително да влошат вашето състояние. Хубаво е да ги избягвате независимо колко полезни са те.
Доматите. Те са чудесен избор за салата, много често присъстват на нашата трапеза под различна форма, но се оказват доста вредни за киселините в стомаха, не само заради леко киселият си вкус, а и заради люспата им, която допълнително го дразни.
Чесъна и лука. Въпреки че присъстват в почти всяка традиционна българска рецепта те са един от враговете на повишената киселинност в стомаха.
Пикантните храни. Пипер, мексиканска храна, чили и всякакъв друг тип люта храна могат да предизвикат киселини в стомаха. Та нали на хората страдащи от язва те са напълно забранени, което явно не е случайно.
Ментата. Макар че много хора смятат, че тя действа успокояващо на стомаха се оказва, че тя всъщност е храна, която може да натисне киселинният спусък. Ментата отпуска свинктера, който е между стомаха и хранопровода, а това позволява на стомашните киселини да се върна обратно.
Сирене, ядки и авокадо. Те всичките съдържат мазнини и допринасят за забавяне изпразването на стомаха, което пък увеличава вероятността да получите киселини.
Алкохол. Вино, бира и дори любимият ви коктейл могат да предизвикат толкова киселини, колкото след обилно преяждане.
Кофеин и газирани напитки. Кафе, сода, чай или всяка друга напитка съдържаща кофеин са също големи вредители.
Шоколад. Вземете всичкия шоколад, който имате и ако вашият най-голям враг има киселини в стомаха му го дайте.
Един последен съвет, хранете се често и по малко за да избегнете допълнително стимулиране на киселините във вашия стомах. Така организъма ще се справи по-лесно с поетата храна и значително ще намалите неприятното усещане.
Коментари
....алкохол или други лекарствени средства.