Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранене при хроничен холецистит

Хранене при хроничен холецистит

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Холецистит

Възпалението на жлъчния мехур се нарича още холецистит. То може да се появи внезапно и остро, но може да протече и хронично с периоди на изостряне и ремисии. При острия период, когато се появи за първи път, състоянието се характеризира с внезапно настъпила болка в корема, която се усилва при движение.

Острият холецистит пък се причинява от задържане на жлъчни камъни в жлъчните проводи към дванадесетопръстника. За поддържане и предпазване от изостряне на хроничен холецистит се препоръчва да се следва добре изготвена и подходяща за състоянието диета.

При определяне на менюто при холецистит имайте предвид, че трябва да се избягват храни, богати на мазнини, както и пържени продукти. Именно те са първопричинителят за образуване на жлъчните камъни.

Зехтин

Когато ги премахнете, вие се подсигурявате и овладявате страничните симптоми при холецистит. Най-добре е да се избягват или напълно премахнат храните: червено месо, ядки, яйца, млечни храни, пържени храни, сладолед, шоколад, газирани напитки, черен чай, кафе и зеле.

За подобряване на състоянието е добре в менюто да се включат зехтин от маслини, растително олио, авокадо, влакнини, оцет, боровинки и др. Благоприятно действат и трябва да се увеличат продукти, като кисело мляко, нискомаслено мляко, пълнозърнести закуски, картофи, макарони и ориз.

Кисело мляко с боровинки

Основната превенция при хроничния холецистит е избягване количествения прием на алкохол. От друга страна до неговото обостряне може да доведе и подлагането на е драстични високобелтъчно-мазниннни диети.

Един от най-важните елементи, който трябва да се включи в хранителния режим при хроничен холецистит, са фибрите. Те активират чревния метаболизъм и храносмилането. Намират се в най-големи количества в плодовете и зеленчуците, както и бобовите растения.

Най-големият им източни са боровинките. Освен тях, те съдържат витамини и минерали, поради което в диетологията се наричат „масло за храносмилателния тракт”.

Диетата при остър холецистит предлага прием на гладно на закуска на 30 мл зехтин от маслини. Това се подкрепя с още 100 мл сок от грейпфрут или лимон.

Добре е два пъти дневно да се пие и по 100 мл сок от цвекло. По този начин организмът се пречиства от токсините и има възможност да активира чревната перисталтика, както и ензимните процеси, които подпомагат храносмилането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest