Дискусиите за това повече полезно или повече вредно за човешкото здраве е месото, не са от вчера. Ако консумацията на месо бъде намалена до 2-3 пъти в седмицата, само във Великобритания биха могли да бъдат спасени 45 хиляди човешки живота.
Това твърдят лекари и специалисти от екологичната организация Friends of the Earth, цитирани от вестник "Гардиън". Авторите на проучването не апелират за пълен отказ от консумация на месо, а тя да се сведе до 210 грама седмично.
Прехода към режим на хранене с по-малко месо ще предпази 31 хил. души от преждевременна смърт, причинена от сърдечни проблеми, 9 хиляди – от рак и 5 хиляди – от инсулт, смятат изследователите.
Освен това съкращаването на потребление на месо би помогнало да се спестят 1.2 млн. лири на националната здравна служба, както и ще допринесе за спирането на климатичните изменения и изсичането на горите в Южна Америка.
В интерес на истината усвояването на месото не е най-лесната задача за човешкия организъм. Ако консумирате без ограничение месо, излишъкът на животински белтъчини може да доведе до загуба на калций, претоварване на пикочните пътища, повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулти, а също и до образуване на тумори.
Разбира се, по-голямото потребление на животински белтъчини, може да бъде оправдано, но при натоварен физически режим. При неактивен начин на живот се случва обратното - прекаленото количество протеини в менюто ще ви нанесе повече вреда, отколкото полза.
В такъв случай, може би се питате какъв е дневният прием месо, който няма да навреди на организма ви. При възрастните препоръчителната доза белтъчини на денонощие е от 0.6-0.8 грама на килограм тегло.
При това тази норма само наполовината трябва да бъде покрита от животински белтъчини, а останалата половина – от растителни. Това прави не повече от 50 г месо на ден.
Употребата на повече от 100 грама червено месо на ден, може да доведе до повишен риск от рак на стомаха. Затова препоръчителната доза червено месо е 3 малки порции седмично. През останалото време консумирайте бяло птиче месо, риба или дроб.
Коментари