Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Сиренето и месото ни вредят като пушенето

Сиренето и месото ни вредят като пушенето

Протеини
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.

Консумацията на месо и сирене в средна възраст е точно толкова вредна, колкото пушенето на цигари, сочи информация, публикувана в британския вестник Дейли мейл. Учените са направили проучване с помощта на хиляди мъже и жени – всички били на възраст над 50 години.

Резултатите показват, че при онези от тях, които са приемали основно животински протеини, имат два пъти по-голям риск от смърт, отколкото при хората, които са приемали малки количества от тези протеини.

Според учените при тези хора склонността да развият рак е 4 пъти повече, а това може да се равнява с опасността при пушачите.

Специалистите, които са направили изследването, твърдят, че протеините в животинските продукти всъщност подхранват туморите и спомагат за по-бързото остаряване на клетките в тялото.

Според тях е добре хората, които са над 50 години, да ограничат приема на подобни продукти – учените напомнят, че протеини могат да се набавят и от бобовите растения, както и от рибата.

Сирене

Ограничението на животински продукти трябва да продължи до 65 годишна възраст, успокояват учените. След това животинският протеин трябва да се приема, дори е препоръчителен.

Според американски учени хората, които са на възраст между 50 и 65 години и тежат около 57 кг, трябва да ограничат приема на протеини до 45 г дневно, което е долу-горе протеинът в две свински пържоли.

Британските експерти не приемат това изследване – според тях, за да се предпазим от заболяване като рака, трябва да поддържаме здравословно тегло, да правим упражнения, да избягваме тютюнопушенето и приемаме умерено количество алкохол.

Данни от американската здравна институция показват, че високопротеиновата диета, при която най-малко 1/5 от калориите идват от протеини, е тясно свързана с ранната смъртност. Според специалистите дори умереното количеството протеини (т.е. между 10% – 19% от калориите) също е опасно.

При онези, които спазват високопротеинова диета, рискът да починат от рак е три пъти по-висок, отколкото при хората, които консумират нормално количество протеини.

Според учените средностатистическият британец получава 15 на сто от калориите от протеини и по този начин попада в рисковата категория. Препоръчва се консумацията на растителни протеини – те нямат връзка с мазнините или въглехидратите в диетата, освен това са полезни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Ваня
Ваня
ЗЗначи трябва да ограничим месото и сиренето от 50 до 65 години. Така ли? Кой ги пише тези стаии бе?
27.11.2014 22:32
1
Недохранен
Недохранен
65-годишен,тежащ 57 кг.може да бъде само някой виетнамец
16.07.2014 19:07
3
Kraen
Kraen
Кой е на 65 години и тежи 57 кг ?
11.07.2014 10:20
1