Консумацията на месо и сирене в средна възраст е точно толкова вредна, колкото пушенето на цигари, сочи информация, публикувана в британския вестник Дейли мейл. Учените са направили проучване с помощта на хиляди мъже и жени – всички били на възраст над 50 години.
Резултатите показват, че при онези от тях, които са приемали основно животински протеини, имат два пъти по-голям риск от смърт, отколкото при хората, които са приемали малки количества от тези протеини.
Според учените при тези хора склонността да развият рак е 4 пъти повече, а това може да се равнява с опасността при пушачите.
Специалистите, които са направили изследването, твърдят, че протеините в животинските продукти всъщност подхранват туморите и спомагат за по-бързото остаряване на клетките в тялото.
Според тях е добре хората, които са над 50 години, да ограничат приема на подобни продукти – учените напомнят, че протеини могат да се набавят и от бобовите растения, както и от рибата.
Ограничението на животински продукти трябва да продължи до 65 годишна възраст, успокояват учените. След това животинският протеин трябва да се приема, дори е препоръчителен.
Според американски учени хората, които са на възраст между 50 и 65 години и тежат около 57 кг, трябва да ограничат приема на протеини до 45 г дневно, което е долу-горе протеинът в две свински пържоли.
Британските експерти не приемат това изследване – според тях, за да се предпазим от заболяване като рака, трябва да поддържаме здравословно тегло, да правим упражнения, да избягваме тютюнопушенето и приемаме умерено количество алкохол.
Данни от американската здравна институция показват, че високопротеиновата диета, при която най-малко 1/5 от калориите идват от протеини, е тясно свързана с ранната смъртност. Според специалистите дори умереното количеството протеини (т.е. между 10% – 19% от калориите) също е опасно.
При онези, които спазват високопротеинова диета, рискът да починат от рак е три пъти по-висок, отколкото при хората, които консумират нормално количество протеини.
Според учените средностатистическият британец получава 15 на сто от калориите от протеини и по този начин попада в рисковата категория. Препоръчва се консумацията на растителни протеини – те нямат връзка с мазнините или въглехидратите в диетата, освен това са полезни.
Коментари