Така наречените имитиращи продукти, наподобяващи сирене, които родните вериги ни предлагат, определено не са възможно най-питателният продукт, който можем да сложим на трапезата си. Но заради сравнително по-ниската им цена, както и по ред други причини, много от нашенците са принудени да ги купуват.
Не можем обаче да не се зачудим какво се слага в тези продукти и наясно ли сме изобщо какво ядем?
В сиренето-менте се влага втечнено отпадъчно месо, разкрива д-р Сергей Иванов, биолог в Центъра по биология на храните, цитиран от БлицБг.
Според информацията продуктите с такъв състав вървят на цена под 6.00 лева, така че сами можем да си направим сметката що за сирене сме си купували досега.
Обикновено такива стоки са отделени в специализиран щанд под етикет имитиращ продукт, така че донякъде можем да ги избегнем.
Но за жалост невинаги има гаранция за това, тъй като някои непочтени търговци ги предлагат наред с останалите истински млечни продукти.
Освен отпадъчно месо сиренето-менте съдържа кондензирано и сухо мляко. В него могат да бъдат открити още избелващи и желиращи агенти.
Някои от производителите могат да добавят и малко истинско мляко, колкото за цвят, заяви още Сергей Иванов.
Специалистът поясни и как точно се употребяват отпадъчните меса, за да не остава и капка съмнение в потребителите. За да се приготвят тези имитиращи продукти, се влага механично обезкостено месо.
Под въздействието на киселини то се превръща в течност-хидролизат. След като се смесят млякото и втечненото месо, те се обработват с желатин и желиращ колаген, за добие готовият продукт търговски вид.
По подобен начин се приготвяли и някои от хранителните вещества, които трениращите във фитнеса консумират, но там суровините били други.
Коментари