Наскоро проведено проучване стигна до плашещо откритие – печените зеленчуци са също толкова вредни, колкото и пържените хранителни продукти.
Всички не еднократно сме чували за ужасните последици от консумация на Fast food храните, неминуемо приготвени чрез пържене в мазнина. И години наред, диетолози и учени ни убеждават, че след пресните, най-полезни са зеленчуците, когато преминат през "суха" термична обработка, тоест на грил или на скара.
Според ново изследване обаче, зеленчуците на грил са толкова нездравословни, колкото и пържените в мазнини продукти в заведенията за бързо хранене.
Оказва се, че всички продукти, печени или пържени по някакъв начин, могат да ви донесат напълняване, затлъстяване, диабет, и още редица проблеми и заболявания.
Проучването е проведено от учени в университета „Маунт Синай” в Ню Йорк. Под ръководството на професор Хелън Власара, учените провели редица опити, при които давали на четири генерации опитни мишки храна, богата на веществото метил-глиоксал храна.
Именно това вещество се полепва по храните, обработени на барбекю. На тялото то действа отслабващо спрямо механизмите за защита от инфекции.
Резултатите били плашещи - животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат телесни мазнини. Освен това, станали изключително податливи на диабет. Като цяло, при мишките се наблюдавало минаване по същия нездравословен път, който се наблюдава при хората през последните десетилетия.
Професор Хелън Власара изразява надежда откритието, което е направила заедно с екипа си, да позволи на човечеството да се пребори успешно с епидемията от затлъстяване при хората.
Закономерността, която превръща здравословните зеленчуци в нездравословни след процеса печене, е натрупваните количества метил-глиоксал. На пръв поглед здравословната храна, наситена този токсин, намалява защитните функции на организма и обрича резистентността срещу метаболичните и другите заболявания.
Покрай откритието излиза и друг фактор – хората, застрашени или болни от диабет, трябва задължително да изключат от менюто си храни, с наситено съдържание на метил-глиоксал.
Всичко това ни позволява да погледнем с други очи на уж "здравословните" сухо обработени продукти. За да избегнете зловредните натрупвания, най-лесно би било да готвите на пара, задушено на фурна или варене, вместо на грил.
Коментари