Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо печените фъстъци са вредни?

Защо печените фъстъци са вредни?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Печени фъстъци
Италианска квадратна тава - 36 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска квадратна тава - 36 см
46.00 лв.

Фъстъците, на първо място, не са ядки, както много хора си мислят. Те са бобово растение и са силен алерген. По-близки са до фасул и грах, отколкото до лешници и бадеми например. При процеса на печене някои от съставките им се губят, други се изменят.

Фъстъците имат голяма хранителна стойност, понеже са богати на белтъчини, мастни киселини и въглехидрати. В тях се съдържат също така и множество витамини, най-вече мастноразтворимите А и Е, които притежават важни антиоксидантни функции, както и минерални соли като магнезий, калций, селен и цинк.

Всички изброени качества се отнасят до суровите фъстъци. В процеса на печене и осоляване тези качества биват значително намалени. Някои от физико-химичните промени, които термичната обработка предизвиква, са:

Приятната миризма, получена при печенето се нарича реакция на Майар, в която белтъчините и въглехидратите се свързват. Това съединение обаче е канцерогенно и не трябва да се прекалява с него. Затова е хубаво, когато се употребяват печени фъстъци, да се отстранява горният слой препечена шушулка.

Сурови фъстъци

Мастните киселини, които се съдържат във фъстъците, са неустойчиви на силно нагряване, особено при температури над 180 градуса, каквато е във фурната. Това води до образуване на молекули с канцерогенно действие и колкото по-висока е температурата, и дълготрайно времето на нагряване, техният брой става по-голям.

Минералните соли пък губят биологичната си активност. При силно нагряване те биват свързани в неразтворими соли и не могат да се абсорбират свободно в червата.

Друг риск, който крие приемът на печени фъстъци е свързан с добавената готварска сол. Приемът на големи количества от нея доказано влияние за появата на хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Най-добрия съвет е да консумирате несолени и неизпечени фъстъци в разумни количества - до 30 гр. на ден, тъй като съдържат средно 65 % мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
48
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
ана
ана
Не виждам приложени източници към статията. Къде са изследванията, от които са извлечени тези твърдения?
06.02.2016 20:23
15
2
весела
весела
оказва се, че всички ядки и зърнени култури трябва да се накисват преди употреба - попаднах на таблица с нужното време - и това решава всички проблеми :)
18.12.2015 15:26
3
5
Рони
Рони
Не вярвам, че разумен човек ще яде такова неприятно нещо като суров фъстък. Жив мазохизъм си е това.
19.04.2015 15:15
21
4
уМНИКА
уМНИКА
Затова е хубаво, когато се употребяват печени фъстъци, да се отстранява горният слой препечена шушулка.-Малко тъпа статийка,не познавам някой ,който да си хапва фъстъците не обелени със шушулките.
16.04.2015 14:49
13
3
1
Покажи всички подкоментари
Ama
Ama
Призивът "Яжте сурови фъстъци" е доста странен, тъкмо защото те не са ядки - на някого да му е хрумвало да яде суров фасул или грах?
03.12.2013 18:09
40
6
viokla
viokla
И суровите са вредни ,те са трудно смилаеми и също така съществува опасност, свързана с потенциално токсичната плесен в тях .
24.08.2013 20:23
26
2
Дидка
Дидка
Май май нищо не трябва да ядем и пием
16.08.2013 15:52
39
1
Емилия
Емилия
Преди да напишете статията, да бяхте погледнали и негативите от суровите фъстъци! Да, имат протеини, които причиняват алергии и дразнения, но когато са сурови. Така е и със соята. Вместо да пишете купища статии, напишете една- "не яжте нищо-сурово или печено", защото всичко е вредно :)Термичната обработка освен това редуцира микотоксините, продуцирани от някои плесени, но не напълно. Забравихте главния негатив- престоят по складове, някои от които с неподходящи условия, благоприятства развитието на плесени. Затова трябва да се яде възможно най-пресна храна, и ако ядките ни нагарчат, то те са вредни за здравето
21.07.2013 16:55
30
2
2
Покажи всички подкоментари