Ще изненадате приятно гостите си, ако им поднесете изискани ястия, приготвени от омари. Месото на омарите е вкусно и нежно и е диетично.
Вкусно и изискано ястие е омар в доматено-конячен сос. Необходим ви е един омар, 2 лъжици разтопено масло, 1 глава лук, 1 морков, 2 скилидки чесън, 40 милилитра зехтин, 3 супени лъжици качествен коняк, 3 дафинови листа, 200 милилитра бяло сухо вино, 2 домата, 1 чаена лъжичка доматено пюре, сол и черен пипер на вкус, щипка лют червен пипер, сока на половин лимон.
Омарът се слага в дълбока тенджера с вряща вода, в която е добавена солта и дафиновият лист. Омарът се вари 1 минута, котлонът се изключва и след 3 минути тенджерата се маха от огъня и омарът се изважда.
След като омарът изстине, се отрязват щипките и с остър нож се отваря. Главата се маха, а тялото се разрязва на четири части. От главата се изгребва кремообразно вещество и хайвер, които са необходими за соса.
В тиган се слага маслото и се пържат парчетата месо, извадени от щипките, и нарязаното тяло на омара, за около пет минути. Лукът се реже на дребно, както и чесънът. Морковът се настъргва.
В друг тиган се налива зехтинът, загрява се и в него се задушават лукът, чесънът и морковът. След това към тях се добавя месото на омара. Добавят се 2 лъжици коняк и виното, задушава се още десет минути при разбъркване.
Доматите се попарват, обелват се и се настъргват. Добавя се доматеното пюре и всичко се добавя към омара. Бърка се постоянно, докато се задушава около десет минути.
В съдинка се смесва кремообразното вещество от главата на омара с хайвера и малко масло. Претрива се през сито и се добавя 1 лъжица коняк, черен пипер и лют червен пипер. Накрая се добавя лимоновият сок и с този сос се полива ястието.
Бразилската салата с омари също ще изненада приятелите и близките ви. Необходими са ви авокадо – 2 плода, 1 супена лъжица настърган лук, 1 супена лъжица нарязан на ситно магданоз, 3 чаени чаши месо от омар, 1 чаена лъжичка горчица, 6 супени лъжици бяло сухо вино, 2 чаени лъжички доматено пюре, 1 голяма маруля, 100 грама майонеза.
Разрежете всяко авокадо на две, махнете костилката и кората и нарежете плодовете на резенчета. Добавете лука, магданоза, горчицата и виното и оставете в хладилника за един час.
Измийте марулята и направете канапе от листа върху четири чинии. Отгоре разпределете парчетата авокадо. Доматеното пюре се смесва с половината майонеза, а месото на омарите – с другата половина. Оформят се топки и се слага във всяка чиния по една топка с доматено пюре и една – с омари.
Коментари