Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си сготвим омар

Как да си сготвим омар

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Омар

Сготвеният омар е едно от най-вкусните ястия, които повечето хора твърдят, че някога са вкусвали. Повечето любители на омари ги харесват сготвени на пара и цели. Но можете да приготвите много вкусни неща с омар – салати, супи, ризото и сандвичи.

Някои хора смятат, че сваряването на омар, докато е жив, не го кара да изпитва болка, тъй като нервната му система е прекалено проста и той не изпитва болка. Правени са много изследвания, за да се стигне до извода кой е най-хуманният начин за сваряване на омар.

Смята се, че е по-хуманно да се сложи омарът във фризер за десетина минути, преди да се сложи във врящата вода. За да сварите омар, ще се нуждаете от голяма тенджера с капак. Налива се достатъчно вода в съда, така че да покрие изцяло омара.

Добавят се 2 чаени лъжички морска сол на всеки 2 литра вода. Омарът се потопява във врящата вода с главата надолу. Съдът се покрива с капак и след като водата заври отново, огънят се намалява и омарът ври на бавен огън. Омарът се вари 10 до 16 минути.

Морски дарове

След като се свари, омарът се отцежда от водата и се сервира горещ.

Готвенето на омар на пара не изисква големи усилия, а резултатът е наистина впечатляващ. За да приготвите омар на пара, се изисква повече време, отколкото за сваряването му. Но приготвеният на пара омар е по-вкусен според някои хора, отколкото свареният.

Когато приготвяте омар на пара, трябва да имате дълбок съд. В него налейте вода и добавете 2 чаени лъжички морска сол на всеки 2 литра вода, а отгоре сложете гевгир. В него трябва да сложите омара, след като водата заври. Покрива се с капак и след като заври, се намалява котлонът. Омарът е готов след около 20 минути. Вади се, отцежда се и се сервира.

Печеният омар също е много вкусен. Той се сварява за около 5 минути и след това се отцежда. Слага се да легне по гръб в тава и се слага в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Готвене на омар

Преди това обаче се пробива с нож в средата и се отстранява черната вена, която преминава към опашката, както и зеленикавите части в областта на главата, зад очите, а също така и пясъчната торбичка, която се намира в областта на главата и тялото. Омарът се полива с разтопено масло и сок от лимон и се пече, докато месото омекне. Сервира се веднага.

Не трябва да оставяте омара прекалено дълго нито във вода, нито на пара, нито във фурната. Това ще предизвика намаляване на обема на вкусното месо, както и загуба на фантастичния му аромат.

За да сте сигурни, че омарът вече е готов, гледайте черупката му – тя трябва да стане ярко червена. Можете да разберете, че омарът е готов, ако дръпнете антените му – те се откъсват лесно, когато омарът е готов. Месото на готовия омар е бяло.

От омара се консумират опашката и двете щипки. Малки парченца месо могат да бъдат открити в крачетата и в останалите части на тялото.

Не трябва да консумирате черупката, пясъчната торбичка зад очите, черната вена, която преминава към опашката, както и зеленикавите части в областта на главата и тялото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest