Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сготвим паламуд

Как да сготвим паламуд

Паламуд
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.

Всеки от вас си спомня, че тази година паламуда беше изненадващо много. Можеше да се купи от най-различни места – рибари обикаляха улиците и продаваха на изключително ниски и достъпни цени. Всъщност тази риба като цяло не е особено евтина, но заради големият улов през изминалото лято се радвахме и на ниски цени, които повече хора могат да си позволят.

Въпросът обаче идва не точно с купуването на рибата, а с прибирането й у дома. Какво да сготвим с този паламуд и как ще стане най-вкусен? На скара ли е по-добре или да го изпържим? Мазна ли е тази риба или пък по-суха? На всички тези въпроси ще отговорим, освен това ще дадем и една много интересна и вкусна рецепта за паламуд.

Що се отнася до топлинната обработка, паламудът е подходящ за приготвяне по всякакъв начин. Става много вкусен и пържен и печен – на скара или във фурна. За някои хора е мазна и тежка риба и предпочитат скарата, други фурната, а трети - изобщо не намират, че е нужно да стоят около скарата, а директно го пържат в сгорещена мазнина.

Подправките, които отиват на паламуд са стандартните подходящи за рибните ястия. Няма голяма философия в приготвянето му. Може да си го направите по познати вече рецепти във фолио, с доматен сок или пресни домати, просто изпечен с подправки, чесън и лимонов сок, запечен във фурната с бяло вино и др. Изобщо голямо разнообразие цари в рецептите за паламуда, а коя от тях е най-вкусна трябва самостоятелно да решите.

Рецепти с паламуд

Ще предложим една рецепта, която е всъщност съвсем обикновена, но направен по този начин, паламудът става много вкусен, крехък и донася истинска наслада на сетивата ни. Ето и рецептата:

Паламуд в гювеч

Необходими продукти: паламуд, 2 домата, 2 глави лук, черен пипер, сол, дафинов лист, бяло вино, чесън

Начин на приготвяне: измитият и предварително изчистен паламуд се нарязва на шайби и се слага в намазаният с олио гювеч. Върху него слагате нарязаните също на шайби лук и домати, поръсвате с подправките, слагате и две – три скилидки чесън. Остава само да налеете ½ ч.ч бяло вино и още толкова вода. Слагате гювеча във фурна на 180 градуса и го оставяте там за около 40 – 45 минути. Оставете рибата във фурната след като я изключите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен