Житната култура е разпространена по цялото земно кълбо. У нас най-благоприятни условия за отглеждане на пшеница има в Добруджа. Ето няколко рецепти как да сготвим жито:
Жито с бисквити
Необходими продукти: 200 г жито, 150 г обикновени бисквити (1 пакет), 1 ч.ч. смлени орехи, 1 ч.ч. пудра захар, канела.
Начин на приготвяне: Изчистете и измийте житото няколко пъти с вода. Залейте го с два пръста вода над него. Сложете го да ври и засечете 10 мин. след завирането. След това го измийте и го сложете да се вари още 10 мин.
Отнема се от котлона, затваря се с капак, завива се с вълнено одеяло и се оставя да престои 1 нощ. На сутринта житото е набъбнало и е поело всичката вода. За да се подсуши добре се разстила върху кърпа. След това се разбърква с предварително ситно натрошените бисквити и орехи. Отгоре се поръсва с пудрата захар и се украсява с канелата.
Сладко варено жито
Необходими продукти: 100 гр. жито за варене, 1 ч.ч. счукани орехи, 1/2 ч.ч. стафиди, 2 бр. ванилии, 1 с.л. канела, пудра захар.
Начин на приготвяне: Житото се вари, докато не се разпукат зърната. Отцежда се и към него се добавят останалите продукти. Разбърква се добре. Разпределя се в купички и е готово за сервиране.
Житен пудинг
Необходими продукти: 1 ч.ч. жито, 125 гр. масло, настърганата кора на 1 лимон, 1 ванилия, 2 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 1 ч.ч. захар.
Начин на приготвяне: Житото се сварява до пълно омекване и се пасира. Захарта се разбива с разтопеното масло, ванилията и топлото прясно мляко. Тази смес се излива в житото. Добавят се жълтъците и настърганата на ситното ренде лимонова кора. Разбърква се добре.
Белтъците се разбиват на твърд сняг, изсипват се в сместа за пудинга. Всичко се разбърква внимателно с дървена лъжица. Пудинговата смес се изсипва във форма с незалепващо покритие и се пече. Пудингът се поднася нарязан на парчета, обилно поръсен с пудра захар.
По желание в сместа могат да се добавят стафиди и/или орехови ядки.
Жито с орехи и локум
Необходими продукти: 1/2 кг. жито, 150 г бисквити, 150 г орехи, 150 г локум, 150 г пудра захар, 2 с.л. лимонова кора, 1/2 ч.л. канела, 1 щип. сол
Начин на ориготвяне: Житото се измива и се залива с вода. Оставя се една нощ да престои. На другия ден се сварява с добавената в него сол, до разпукване на зърната. След това се отцежда и се разстила върху тензухена кърпа. Оставя се да се суши за няколко часа.
След това се изсипва в дълбока купа и се смесва със смлените орехи, смлените обикновени бисквити, настърганата лимонова кора, канелата и нарязаният на дребни кубчета локум. Продуктите се разбъркват добре. Житото се сервира в купички, поръсено обилно с пудра захар.
Коментари