Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да сготвим нещо диетично

Да сготвим нещо диетично

DesislavaDesislava
Новак
217311
Да сготвим нещо диетично

Диетичното готвене е и по–здравословно. И ако хранителните ви навици са както на повечето българи и търсите възможно най–простия съвет, то ще ви кажем да ядете повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни и по–малко от всичко останало.

Но ако сте готови за малко повече насоки, то значи ще можете да започнете да следвате някои принципи на диетичното готвене.

Използвайте по–малко мазнини и ли такива, които са растителни. Не всички мазнини са лоши, но въпреки всичко те съдържат калории т.е. ограничете ги до минимум.

За пример можем да вземем зехтина той е богат на мононенаситени мазнини, които са носители на добър холестерол, в него има изобилие от полифеноли, мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Включете в списъка с покупки пълнозърнести храни и трици. Те съдържат повече фибри, витамини от група B, магнезий, цинк и други хранителни вещества.

Яжте повече плодове и зеленчуци. Старайте се да ги използвате в натурално състояние или поне да ги задушавате на пара. Повечето хора не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, а те са естествен антиоксидант и източник на витамини.

Да сготвим нещо диетично

Ако проявите малко повече фантазия ще се уверите, че повечето от традиционните рецепти могат да се трансформират в диетични рецепти. И то само ако добавите или си спестите някои от продуктите в тях, промените начина на приготвяне и готово.

Месото е източник на протеин, за това гответе с месо, но подбирайте птичето месо, рибата и телешкото. Приготвяйте го варено, на скара или задушено.

Избирайте нискомаслени млечни продукти. Млечните продукти, като мляко, сметана и кисело мляко са добър източник на калций. Приготвяйте десертите си с по–малко захар или със заместител на нея.

Намалете солта. Независимо дали имате високо кръвно или не, добре е да готвите с по–малко сол. Американското министерство на здравеопазването препоръчва консумацията на сол да е в рамките на една чаена лъжичка дневно.

Използвайте натурални подправки и билки, добавяйте ги смело докато готвите, когато храната има страхотен вкус, няма причина да се чувствате лишени. Те не съдържат никакви мазнини или калории.

Ето и няколко предложения за диетични и много вкусни рецепти:

Пиле с юфка

Продукти: 1 пакет юфка, 2 броя пилешки гърди, 100 гр. филиран бадем, 1 с.л. сусам, 2 с.л. зехтин, стрък пресен джинджифил, 1/2 ч.л. сол, 3 с.л. портокалов сок, 3 с.л. ябълков оцет, 5 с.л. соев сос, 5 ч.л. захар, 300гр. настъргано зеле, 1 настърган морков, 3 глави пресен лук.

Приготвяне: Загрейте фурната до 250 градуса. Сложете юфката в тава и я запечете до златисто, като към нея добавите бадемите и сусаменото семе. Същевременно в малка тенжера поставете пилешките гърди и добавете вода колкото да ги покрие, оставете да къкри на бавен огън за 10-15 мин. Следа като сварите пилето го нарежете на парчета. В отделен съд размесете зехтина, оцета, захарта, портокаловия сок, соевия сос и бъркайте до разтваряне на зехтина. Преди сервиране смесете така подготвените продукти в купа и рабъркайте добре, като залеете с получения дресинг.

Пиле с кашу

Продукти: 2 бр. Пилешки гърди, нарязани на едносантиметрови ленти, 1/8 чаша мед, 1/8 чаша соев сос, 1/2 супена лъжица царевично нишесте, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, 1/4 чаена лъжичка черен пипер

1 с.л. растително масло, 2 глави зелен лук – нарязани, 1 голям морков – нарязан, 1/2 стъбло на целина - нарязана на парчета, 1/2 чаша кашу, 3 чаши кафяв ориз.

Приготвяне: В купа разбъркайте меда, сока, соевия сос, царевичното нишесте и подправките. В тиган загрейте растителното масло и към него за няколко минути добавете зеленчуците. След като се задушат ги поставете в отделен съд, а в тигана добавете още малко растително масло и запържете ивиците пилешко до получаване на приятен загар. След това прибавете зеленчуците, кашуто и полученият сос. Оставете да къкри 3-5 мин. Сервирайте със предварително сварения ориз.

Диетичен йогурт

Продукти: 2 чаши цедено кисело мляко (обезмаслено), ¼ чаша мед, ¼ чаша орехи, ¼ чаша стафиди, кората на един портокал, ½ чаша сок от портокал, 1 ванилия.

Размесете продуктите в купа и след това охладете за 2 часа в хладилника. Сервира се като десерт или следобедна закуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest