Много е полезно да се хапва редовно жито, защото то съдържа много ценни вещества, които зареждат организма с енергия и даряват с красота и здраве.
Да, точно така - може би бялото рафинирано брашно не е от най-полезните храни, но цялото зърно жито или лимец определено е суперхрана. Самият Петър Дънов препоръчва житния режим като един от най-полезните за пречистване.
Житните зърна определено са полезна храна за жените и сладкото варено жито на Бъдни вечер не бива да ви смущава - а дори напротив.
Какво съдържа житото
Житото съдържа от 50 до 70 % нишесте и други въглехидрати, а също така съдържа незаменими аминокиселини и полезни белтъчини, растителни мазнини и малко захари.
В житото се съдържат полезни микроелементи. То съдържа калий, фосфор, калций, магнезий, витамини от групата В, витамин С, витамин Е, както и витамин РР.
Житото съдържа 325 калории на 100 г и се усвоява много лесно. То укрепва имунитета и затова се препоръчва на хора, които са заети с физически труд.
Защо е полезно да хапваме жито
Въпреки че покрай макаронените изделия житото е поизгубило своята популярност, е много полезно да се хапва поне веднъж седмично.
Когато използвате жито за приготвяне на ястия, това спомага за подобряване на обмяната на веществата, както и на работата на всички органи на храносмилателната система. Житото намалява нивото на лошия холестерол в кръвта.
За да получите заряд от енергия за целия ден, хапнете жито на закуска. Обогатете го с различни видове плодове или кисело мляко. Житото ще ви помогне да се чувствате сити дълго време и от вас да извира енергия.
Хапването на жито подобрява дейността на мозъка и на сърдечносъдовата система. Консумацията на жито забавя процесите на стареене, подобряват състоянието на косата, кожата и ноктите.
Полезно е да се хапва редовно жито, защото то спомага за изхвърлянето на токсини и шлаки от организма, както и излишните мазнини.
Как лесно да приготвим жито
Най-лесният начин да приготвите жито за директна консумация, е да го сварите от 40 до 60 минути в съотношение една част жито – три части вода. Така зърната стават вкусни и приятни, не се разваряват.
За да е още по-вкусно житото, предварително го накиснете за четири-пет часа във вода. Добавете му малко пудра захар, ако обичате сладко, или лъжичка мед и нарязани пресни или сушени плодове.
Можете също така да използвате житото като гарнитура към основния ястия, които съдържат месо - то ги допълва много добре.
Вижте как правилно се вари жито, както и всички наши вкусни десерти с жито.
Коментари