Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си сготвим октопод

Как да си сготвим октопод

Октопод на скара

Изключително полезен и вкусен, октоподът иска доста търпение, за да бъде изчистен. В големите вериги магазини, всеки, който желае, може да си купи октопод и да го приготви у дома. Има много рецепти – някои от тях изглеждат доста странни за нашия балкански вкус, други са по-малко екзотични, но определено си заслужава да опитате вкуса на октопода, независимо коя рецепта ще си изберете.

Ще предложим две рецепти – едната с по-лесни продукти, с по-традиционен вкус (колкото традиционен може да бъде вкусът на октопода), а другата екзотично-различна, но също много вкусна. Трябва да внимавате, когато готвите октопод, защото, ако прекалите с термичната обработка, може да стане жилав.

Октопод в гювеч

Необходими продукти:

1 кг октопод, 3 големи глави лук, 3 домата, 1 ч.ч. червено вино, 5-6 скилидки чесън, черен пипер, зехтин, сол, мащерка и босилек

Начин на приготвяне:

Първото, което трябва да направим е да почистим октопода, да го измием и да го нарежем на кръгчета. Нарязваме лука на филии, нарязваме на ситно и доматите, и ги слагаме в гювеч. Добавяме октопода, ситно нарязания чесън и подправки. Заливаме с чаша червено вино, затваряме и оставяме октопода да се приготви на не много силен огън – за не повече от 5 часа.

Октопод в масло

Октопод със стафиди

Необходими продукти:

1 кг октопод, 3 глави лук, джинджифил, 100 г сушени плодове - стафиди и кайсии, зехтин, краве масло, 1 ч.ч. червено вино, канела, черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Разтапяме парче масло и добавяме същото количество зехтин в един общ съд, запържваме предварително нарязания на ивици лук, след което добавяме стафидите, кайсиите и джинджифила. Запържваме хубаво продуктите, след което слагаме октопода – нарязан на кръгчета и предварително почистен. Добавяме подправките и пържим още 6 - 7 минути. След това добавяме чашата червено вино, слагаме капак на съда, в който готвим и задушаваме за малко повече от час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Казвате, че дългата термична обработка прави октопода жилав. Да, това е така. Но в същото време в предложената рецепта се готви 5 часа?? Ако това не е дълга термична обработка, какво е?....
Може пък да става добре, не знам. Не ми се рискува да пробвам, но ако някой го е готвил по този начин,ще съм благодарна да сподели.
15.09.2019 13:48