Октоподът е мекотело, което има две очи и четири чифта пипала. Няма скелет и е двустранно симетрично. Месото от октопод притежава лесно усвоими ценни белтъчини, селен, важни микроелементи, калий, фосфор, витамин В3 и В12. Както и повечето морски дарове, октоподът е диетичен и полезен за здравето.
При приготвянето му трябва да се спазва определена технология на обработване. Първо трябва да се измие, а след това да се отстрани мастилената му торбичка и да се почисти кожата.
Когато варите октопод, много важно е да го извадите веднага, след като омекне. В противен случай месото става жилаво.
Някои препоръчват водата да се изхвърли няколко пъти, за да се премахне характерната миризма на мекотелото. При варенето можете да сложите във водата и коркови тапи, защото в корка се съдържа ензим, който прави месото по-крехко.
Октоподът е подходящ за основно ястие или за салати, може да се приготвя печен, варен, задушен в масло или маринован. В много от средиземноморските рецепти, той се приготвя с букет от подправки, или задушен с бяло или червено вино.
От октоподът не могат да се консумират очите, вътрешностите и областта около устата. Хубаво е преди задушаване, да се маринова със зехтин, подправки и вино.
Пресният октопод има светли очи и има мирис на океанска вода, когато го купувате обърнете внимание на тези показатели.
Вижте нашето предложение за вкусна салата с октопод и картофи.
Необходими продукти: 1 голям октопод, сок от 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, 3 с.л. накълцана мента, 1-2 скилидки чесън, 2 нарязани на шайби краставици, 600 г картофи, сол, зехтин и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Измийте октопода и го поставете в тенджера със студена вода. Добавете щипка сол и варете на слаб огън до омекване. Когато е готов го отцедете от водата и докато е още топъл махнете тъмната кожа и смукателчетата от пипалата. Махнете и твърдата част, която е в средата на тялото.
Нарежете октоподът на едри парчета и го овкусете със зехтин, лимонов сок, сол и пипер.
Сварете картофите и ги нарежете на парчета. В една голяма купа смесете картофите, октопода, краставиците, чесънът и ментата. Добавете сол, черен и червен пипер, зехтин и лимонов сок. Разбъркайте много добре и консумирайте веднага.
Коментари