Един от най-лесните да се приготви хайвер от риба е да се опържат кюфтенца от него. Хайверът – около един килограм, се почиства, като се премахва ципата му.
Смесват се 3 яйца с четири супени лъжици майонеза, сто грама брашно и се посоляват. Добавя се хайверът и всичко се смесва добре. По желание може да се добави една глава лук, нарязана на ситно.
Налива се малко олио в нагорещен тиган. От сместа се оформят малки овални кюфтенца и се запържват в гореща мазнина. Поднасят се със свежа салата.
Салатата от авокадо и хайвер е много изискана. Нарязват се два узрели плода на кубчета. Разбърква се 1 супена лъжица оцет със 150 милилитра течна сметана, 2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици горчица, 4 чаени лъжички захар, сол и черен пипер. Върху нарязаното авокадо се слага купчинка хайвер, а отгоре се залива с дресинга за салатата.
Много вкусни са яйцата, пълнени с хайвер. Четири яйца се сваряват добре, обелват се, разрязват се и жълтъците се изгребват внимателно с чаена лъжичка.
Жълтъците се намачкват, смесват се с 6 супени лъжици майонеза и 2 супени лъжици хайвер и половинките белтъци се пълнят с тази смес. Сервират се с препечен хляб.
С хайвер се прави специален омлет. В купа се разбиват три яйца, една супена лъжица студена вода, 1 чаена лъжичка нарязан на ситно копър, малко сол и черен пипер. В сгорещена мазнина се изливат яйцата и се пържи омлет.
Омлетът се обръща върху чиния, отгоре се украсява с една супена лъжица заквасена сметана и една чаена лъжичка хайвер. Поръсва се със ситно нарязан зелен лук.
Хайверът от риба може да се направи и с помощта на прясно мляко. Необходими са 12 супени лъжици хайвер, 2 чаени чаши прясно мляко, 12 супени лъжици брашно, връзка зелен лук, подправки, сол, мазнина за пържене.
Хайверът се почиства от ципите и се намачква с дървена лъжица. Като не спирате да разбърквате, добавяте брашното, след това прясното мляко и солта.
От тестото се пържат палачинки. Сервират се, разрязани на четири части, като в средата се слага малко нарязан на ситно зелен лук. По желание се поръсват с подправки.
Коментари