Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си стерилизираме риба

Как да си стерилизираме риба

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Стерилизиране на риба

Рибата може да се съхранява дълго време, ако се стерилизира. За стерилизацията й се използват буркани, които предварително се измиват добре със сода и вода.

Стерилизирането на рибата е необходимо, за да запази тя вкусовите и хранителните си качества за дълго време. За тази цел рибата се обработва с топлина, за да се унищожат вредните организми.

Рибата се стерилизира при температура над 100 градуса, за да се унищожат вредните микроорганизми. Рибата се стерилизира около 6-7 часа. Може да я стерилизирате 3 пъти по 2 часа, като всеки път оставяте съда с бурканите да се охлади, без да махате водата, и след 24 часа повтаряте нагряването.

Пъстърва

Когато се стерилизира риба от видовете, които живеят на дъното, например сом, стерилизацията се удължава с около 20 минути за по-голяма сигурност.

Лесно можете да стерилизирате риба в домашни условия, като по-големите риби се нарязват на парчета, след като се почистят, а по-малките се слагат в бурканите цели.

Лесно можете да стерилизирате риба в домашни условия, като по-големите риби се нарязват на парчета, след като се почистят, а по-малките се слагат в бурканите цели.

Рибата в бяла марината се прави лесно и е много вкусна.

Необходими продукти: 2 килограма дребна риба, по 1 супена лъжица оцет за всеки буркан, 10 зърна черен пипер, 10 карамфилчета, 5 дафинови листа, сол, 4 глави лук, по 2 супени лъжици олио за всеки буркан.

Риба в буркани

Начин на приготвяне: Рибите се изчистват, измиват се така, че да се отстрани цялата кръв. На дъното на чисти сухи буркани се слага по 1 дафинов лист, 3 зърна черен пипер, 3 карамфилчета.

Рибките се нареждат легнали с гърба надолу, като всеки ред се поръсва със сол – 1 чаена лъжичка стига за целия буркан. Към солта се добавя лук – по 1 глава на всеки буркан.

Бурканът се напълва с риба така, че да остава 1 сантиметър до ръба. Долива се с 1 супена лъжица оцет. Бурканите се затварят, но не плътно, с капачки и се нагряват в съд, пълен с вода така, че да стига до две трети от височината на бурканите.

След 50 минути от бурканите се излива образувалата се течност така, че да достига до половината буркан. Долива се всеки буркан с по 2 супени лъжици олио и се затваря. Стерилизират се още 6 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest