Дойде периодът за правене на най-различни консерви и туршии. Доматите се използват в голяма част от българските гозби и консервите от този зеленчук са задължителни.
Стерилизирането им става лесно. В някои рецепти се добавят повечко продукти като лук, магданоз и някакъв друг вид подправка.
За онези, които не са привърженици на подправките и лука, има рецепти, които съдържат само домати. Освен това зависи и дали искате белени или небелени доматчета – всъщност процесът при беленето не е никак сложен, стига разбира се да не приготвяте много консерви, тъй като то безспорно ще ви забави. Ето как можете да си приготвите доматите у дома:
Стерилизирани белени домати
Необходими продукти: 5 кг узрели домати, 5 листа от керевиз, 3 глави лук, сол.
Начин на приготвяне: избирате първо по-меките домати и ги нарязвате на четвъртинки. След това ги посолете и ги оставете на котлона в подходящ съда да се задушат.
Към тях трябва да добавите лука нарязан на ситно, както и листата от керевиз. Оставете за десетина минути на котлона, след което ги намачкайте, за да станат на пюре.
Останалите домати трябва да обелите, а това най-лесно става, ако ги бланширате. Сложете ги за няколко секунди във вряла вода, след което ги извадите и ги намокрите със студена вода. По този начин обелването е много лесно.
След това ги нареждате плътно в подходящи буркани и заливате с горещото доматено пюре – течността трябва да стигне на 1 см под ръба на буркана. Затворете с капачки и стерилизирайте за около 15–20 минути.
Ако не обичате керевиз или не ви се струва подходяща подправка, можете да я замените с магданоз. Ако слагате от него, не е необходимо да го задушавате заедно с лука и доматите. Следващата рецепта, която ви предлагаме е с магданоз, без лук. Ето и какво ви е нужно:
Стерилизирани домати
Необходими продукти: домати, сол, магданоз.
Начин на приготвяне: част от доматите се смилат, а останалите се нарязват на четвъртинки. Парчетата домат слагате в буркани и отгоре заливате с доматения сок. След това затваряте бурканите и варите 10 минути.
Коментари