Плодовете и зеленчуците запазват най-продължително време своя хранителен състав, витамините, естествения вкус, аромат, цвят и вид, когато са консервирани чрез стерилизиране. Стерилизацията им се извършва в херметически затворени стъклени буркани или кутии от бяло тенеке.
За домашно стерилизиране по-подходящи са стъклените буркани, които се затварят с ръчна затварачка и такива с винтове. За да се приготвят пълноценни стерилизирани консерви е необходимо:
1. Плодовете и зеленчуците да са съвършено пресни, по възможност брани същия ден, здрави и в подходяща зрялост;
2. Бурканът да е напълнен до 1.5 см. под горния ръб на шийката;
3. Заливката де е гореща;
4. Водата в стерилизатора да е предварително загрята до 10°C над температурата на бурканите, за да може да заври за 20 минути;
5. Бурканите да са изолирани от дъното на стерилизатора чрез дървена или металическа скара, а от стените на съда - чрез дъсчици или кърпи. Не е нужно бурканите да се изолират един от друг;
6. Ако загряването на водата става с бързовар, не е нужно бурканите да се изолират от дъното и стените на съда. Нагревателят трябва да се изолира от съда и бурканите, да не ги опира;
7. Времето, определено за стерилизиране, да се отчита от момента на завирането на водата в стерилизатора;
8. След стерилизацията бурканите да се охладят до 40°С за не повече от 20 минути, като над тях се излее душ от студена вода. Те няма да се спукат, ако водата над тях е 5-6 см.
Коментари